Güveç Trabzon'da Ramazan Sofralarını Süslüyor

Balık ve sebze ağırlıklı mutfağa sahip Trabzon'da, toprak kaplarda pişirilen güveç, ramazan ayında sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor Lokanta işletmecisi Er: 'Trabzon genellikle hamsi ve diğer balık çeşitleri ile meşhurdur ancak güveç ramazanda ana yemektir'.

Trabzon'da, toprak kaplarda pişirilen güveç, ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinin başında geliyor.

Karalahana çorbası, kuymak, mıhlama, hamsili pilav, turşu kavurması gibi yöresel yemekleriyle bilinen Trabzon'da, güveç ramazanda sıklıkla yapılan yemekler arasında yer alıyor.

Kırmızı et, sebze ve sarımsağın ana malzemelerini oluşturduğu güveç, özel killi topraktan imal edilen kaplarda kısık ateşte uzun süre pişiriliyor.

Lezzetiyle ramazan sofralarının aranan yemeklerinden olan güveç, 30 gün boyunca hemen hemen her ev ve lokantada pişirilerek damakları tatlandırıyor.

Kentte 30 yıldır hizmet veren lokanta işletmecisi Gökhan Er, AA muhabirine, güvecin ramazan ayında Trabzon'daki iftar sofralarının başköşesinde yer aldığını söyledi.

Müşterilerinin ramazanda genellikle güveç tercih ettiğini dile getiren Er, ramazan boyunca her gün iftar için güveç yemeği çıkardıklarını anlattı.

Er, ramazanda bir eve iftara gidildiğinde sofrada mutlaka güveç olduğunu belirterek, 'Trabzon genellikle hamsi ve diğer balık çeşitleri ile meşhurdur ancak güveç ramazanda ana yemektir. Trabzon'a ramazan ayında gelenler lokantaları gezip baksın, bunun doğru olduğunu göreceklerdir.' dedi.

- 'Lezzeti malzemesinden geliyor'

Lokantada 30 yıldır çalışan baş aşçı Davut Pekşen de Trabzon'da balığın ramazan ayında da tercih edildiğini ancak son yıllarda ramazanın av yasağı dönemine denk gelmesi ve balığın azalmasıyla güvece ilginin daha da arttığını ifade etti.

Normal dönemde günde bir güveç yaptığını ancak ramazanda günde en az 3 güveç pişirdiğini aktaran Pekşen, 'Güveci lezzetli kılan malzemesidir. Domates, patlıcan, biber, baharatlar ve etin pirzola kısmından oluşan malzemelerimizin üzerine su ve bol tereyağı koyarak, kabın ağzını alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Ardından kısık ateşte taş fırınlarda 2,5 saat pişiriyoruz.' diye konuştu.

İftar saatinde güveç yemek için lokantaya gelen Salih Göksan ise ramazanda misafirlere yaptıkları ilk yemeğin güveç olduğuna dikkati çekerek, 'Trabzon'da hafta sonları en çok pide, ramazanda ise güveç yenir. Yıl içerisinde çok tüketmiyoruz ama ramazan ayında 20 günden fazla güveç yiyoruz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA