Filipinler'deki Sözde DEAŞ Varlığı

Filipinler ordusu, bin 200 DEAŞ yanlısının ülkedeki varlığı hakkındaki sözde raporu doğrulamak için Endonezya’daki mevkidaşları ile işbirliği yapıyor.

Filipinler ordusu, ülkede yaşanan saldırının ardından güvenlik seviyesini arttırdı. Filipin polisi, ülkede bin 200 kadar DEAŞ militanının olduğuna ilişkin yayınlana raporu araştırıyor. Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) Sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla, raporun Endonezya kaynaklı olmasının bir sürpriz olduğunu, Endonezyalıların söz konusu raporda yer alan bilgileri nasıl temin ettiklerine dair doğrulamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tuğgeneral Padilla, muhtemel kaynaklarla iletişim kurup ve bu bilgilere nasıl ulaşıldığının soruşturulacağını kaydederek, bu araştırma ve incelemelerin terörist ve suçlular hakkında yürüttükleri kampanyada kendilerine yardımcı olabileceğini söyledi.



Endonezya Savunma Bakanı Ryamizard Ryacudu ise Singapur’daki Uluslararası Güvenlik Forumu’nda 40’ı Endonezya’dan bin 200 aşırıcı DEAŞ militanının şu anda Pilipinler’de bulunduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Ryacudu, DEAŞ militalarının “ölüm makinesi” olduğunu kaydederek, herkesi militanlara karşı geniş çaplı bölgesel bir işbirliği yapmaya çağırdı.

Filipinler Başkanlık Sözcüsü Ernesto Abella, Savunma Bakanı Ryacudu’nun söylediklerine arka çıkarak bölgesel ve küresel suç karşıtı çabaların hızlandırması gerektiğini söyledi.

Abella, ’’Suçlu ve asilerin ulusal sınırlara saygısı yok. Onlar bölgemiz ve uluslar arası toplum için bir sorun teşkil etmekte. Hükumetimiz terörizmle yapılan küresel mücadelenin bir parçası olarak ve Filipinlerdeki barış ve düzeni ilerletme çabası içinde bu insanları adalete teslim etmek için görevini sürdürmeye kendini adamıştır” dedi.

Abella, Marawi’de mevcut şiddet olaylarının Filipinli ve uluslararası suçlular tarafından başlatıldığına ve Mindanao’nun güney bölgesinin uzun zamandır Endonezya ve Malezya dahil adaletten kaçanların sığınağı olarak kullanıldığına dair ellerinde bulguların olduğunu sözlerine ekledi.

Savunma bakanlığı geçen hafta Marawi şehrindeki çarpışmalarda öldürülenlerin arasında Malezya, Endonezya, Yemen ve Çeçenistan’dan gelen 8 savaşçının bulunduğunu bildirdi.
Kaynak: İHA