'Doğadan İlham Al' Tasarım Yarışması Tanıtım Toplantısı

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV), Çevre ve Şehircilik Bakanlığının himayesinde Türkiye’de bir ilk olan doğa dostu çözümler üretebilecek Biyomimikri ‘Doğadan İlham Al’ tasarım yarışması için tanıtım toplantısı düzenledi.

'Doğadan İlham Al' Tasarım Yarışması Tanıtım Toplantısı
TÜKÇEV, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye’de bir ilk olan Biyomimikri disiplinini kullanarak, doğayı gözlemleyip doğanın işleyişi hakkında bilgi edinerek, karşılaşılan sorun ve problemlere kalıcı, sürdürülebilir ve doğa dostu çözümler üretebilecek ‘Doğadan İlham Al’ tasarım yarışmasının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Biyomimikri, doğada kusursuz bir şekilde süren canlılığı kullanmaktan ziyade onun gibi davranarak daha güvenilir, daha sağlam, daha az maliyetle üretim ve tasarım yapmak için doğadan ilham alabilmeyi öğretmek adına dikkatleri kainatın kusursuz işleyişine çeken bir proje olarak tanımlandı.

Projenin koordinatörü Murat Öztürk, doğadan ilham aldıklarını kaydederek, “Doğada zamanlama var ve biz zamana karşı yarışıyoruz. Biyomimikri nedir? Japonya’da hızlı tren yapıldı. Yalnız tünellere girerken tren ses patlaması oluştu. Yalıçapkını kuşunun havadan suya dalarkenki görüntüsünü izleyerek orada da projede de yoğunluk arası geçiş var, gagasını trene uygularsak nasıl bir etki alırız diye düşünüyorlar. Trenin ön dizaynını yalıçapkını kuşundan esinlenerek değiştiriyorlar. Doğa büyük bir laboratuvardır. Doğadan hem öğreniyoruz hem de keşfediyoruz. Yıllar sonra çevre sorunlarını çözecek sonuçların bu yarışmadan çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Doğadaki her şeyin önemli olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ise, “Emanet aldığımız zamanın içinde yaşadığımız dönemin kıymetini bilmeliyiz. Evladımızın payını almayı düşünür müyüz? Hiçbir anne baba bunu yapamaz, çevreyi de onların payı olarak adlandırmamız lazım. Ortak değerler olarak kabul ettiğimiz çevrede birlikte yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA