CHP, Şırnak'ta Düşen Askeri Helikopter İçin Araştırma İstedi

Grup Başkanvekilleri Altay, Özel ve Gök imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 'helikopter kazasıyla ilgili sabotaj, görev kusuru, görev ihmali, tedbirsizlik, suikast ihtimallerini de içeren geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiği bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır' ifadesine yer verildi.

CHP, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın da aralarında bulunduğu 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasına ilişkin araştırma istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Levent Gök imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, AS 532 Cougar tipi helikopterin, kalkışından kısa bir süre sonra Şırnak Şenoba ilçesinde yüksek gerilim hatlarına takılarak düştüğü anımsatıldı.

Kazadan sonra 'Helikopterde engel tanıma sistemi neden yoktu' ve 'Pilot neden emniyetli irtifaya yükselmeden düz uçuşa geçti' gibi birçok sorunun gündeme geldiği belirtilen gerekçede, bölgenin engebeli yapısı, teröristlerin yarattığı tehdit nedeniyle düşük irtifada gece uçuşlarının zorunlu olması, helikopterlerde engel tanıma sisteminin bulunmaması ve yüksek gerilim hatlarında uçak ikaz kürelerinin olmamasının, kazanın temel nedenleri olarak ifade edildiği hatırlatıldı.

TSK bünyesinde kullanılmaya başlanan bu helikopterlerle ilgili ilk zayiatın 1997'de PKK terör örgütünün füze saldırısıyla gerçekleştiğine, ikinci olayın ise 2003'te Isparta’da, son kazada olduğu gibi, yüksek gerilim hattına takılma nedeniyle olduğuna işaret edildi.

Gerekçede, Milli Savunma Bakanı'nın, '2010'da yaklaşık 172 helikoptere engel tanıma sistemi takılması için yapılan ihalenin aradan geçen 7 yıl içerisinde hala sonuçlandırılamadığını, bu sistemin helikopterlere ek ağırlık getirdiğini' ifade ettiği belirtildi.

- 'Şehitlere olan borcumuz'

Helikopter kazasının temel nedeni olarak, yaklaşık 35 bin dolar olduğu ifade edilen engel tanıma ve uyarı sisteminin bulunmamasının gösterildiğine dikkat çekilen gerekçede, uzmanların engel tanıma sisteminin uçuş yapılan arazi üstündeki gerilim hatlarını önceden fark edip pilotları hem görsel hem de sesle uyaracağını, böylelikle bu faciaların yaşanmasının önüne geçileceğini vurguladıkları kaydedildi. Gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

'Yaklaşık 80 milyon dolara uçak alıp Cumhurbaşkanlığına tahsis eden siyasi iktidarın, anılan tanıma sistemlerini yıllarca temin etmemesi mutlaka araştırılması gereken temel sorundur. Ayrıca kamuoyunda kaza nedenleri arasında sayılan, Hükümet tarafından OHAL kapsamında TSK içinde emir komuta birliğini ihlal eden düzenlemelerin, pilot açığı ve görev yoğunluğundan kaynaklanan sorunların, helikopterlerin kullanım yoğunluğu ile birlikte ortaya çıkan bakım ve idame zafiyetleri ile metal yorgunluğu konularının da araştırılması gerektiğine kuşku yoktur. Acı kaza ile ilgili olarak bölgede incelemeler yapan idari tahkikat heyeti ile kaza ve kırım ekibi tarafından hazırlanacak ayrıntılı raporlarda vurgulanacak kaza gerekçelerinin incelenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması önem taşımaktadır.'

Terör sorunun çözümü ve sona erdirilmesi, benzer elim olayların ve acı kayıpların önlenmesi için milli iradenin beyni olan TBMM’nin daha etkin bir görev üstlenmesi gerektiği vurgulanan gerekçede bunun, başta kahraman şehitlere ve tüm Türkiye’ye karşı vicdani bir görev ve hukuki bir sorumluluk olduğu bildirildi.

Gerekçede, 'Helikopter kazasıyla ilgili olarak sabotaj, görev kusuru, görev ihmali, tedbirsizlik, suikast ihtimallerini de içeren geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiği bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu şehitlerimize olan borcumuzun yanında, toplumsal dayanışmamız sağlanması ve yeni can kayıpları yaşanmaması açısından da bir gerekliliktir. 13 askerimizin şehit olduğu tüm Türkiye’yi derin bir üzüntüye boğan kazanın olmasına neden olan zafiyetlerin tespit edilmesi, varsa ihmali ve kusuru olanların belirlenerek gerekli önlemlerin alınması ve benzer olayların önlenmesi için çözüm önerilerinin bulunması amacıyla Meclis Araştırması Açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.' ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA