Annelik Umudunu 'Dondurarak' Yaşatıyorlar

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, bekar kadınların yumurtalarını saklama imkanı veren yumurta dondurma işleminin, genç yaşta ağır tedavi gören anne adayları için büyük bir umut olduğunu söyledi.

Annelik Umudunu 'Dondurarak' Yaşatıyorlar
Son yıllarda ilerleyen tıp sayesinde çocuk sahibi olma şansı günden güne artıyor. Sağlık Bakanlığının düzenlemesi ile önceden sadece kanser hastası kadınlara imkan tanınırken, bugün erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış veya erken menopoza girme riski bulunan kadınlar da yumurtalarını dondurabiliyor. Buluğ çağından sonra bütün kadınlara artık yumurtalarını dondurma şansı tanındığını aktaran Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “Burada güzel taraf bekar, lenfoma, göğüs, rahim, bağırsak, lösemi gibi kanser hastalıklarını geçiren ve kemoterapi alan hanımlarda bir umut olmasıdır. Buluğ çağı veya erken yaşlarda değişik kanser türlerine yakalanmış kadınlar, o dönemde kemoterapi alacak, yumurtalıkları zarar görecek ya da böbrek rahatsızlıkları nedeniyle ağır ilaçlar kullanacaklar. İyileştiklerinde ise doğurganlıkları ortadan kalkmış olacak. Bu tür hastalarımız için son derece verimli bir uygulama. Genç yaşta yumurtaları alıp saklayabiliyoruz. Alınan yumurtalarla bu ağır hastalıkları atlatan kadınlar çocuk sahibi olabiliyorlar. Yumurta alınma işlemi Radyoterapi ve Kemoterapi öncesinde yapılıyor. Bu nedenle konuyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları kanser bölümleri ile çocukluk çağı hastalıkları branşları ile yapılmalıdır. Eskiden bu ağır tedaviler nedeniyle yumurtalar bitecek ve bireyler bir daha çocuk sahibi olmayacaktı. Şimdi bir güvence var” dedi.

Prof. Dr. Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

Yumurta dondurma çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için teknik laboratuvarların tecrübesi, altyapı çalışmaları ve düzenli kontroller çok önemlidir. Medical Park İzmir Hastanesi olarak Türkiye’de bazı ilkleri başardık. İki kez hem yumurtayken hem de embriyo iken dondurmayla başarılı bir gebelik elde ettik ve bilimsel platformlarda yayınladık. Yumurta rezervinin azalması sinsi olarak 30’lu yaşlarda başlayabiliyor. Birçok hanım farkında olmadan, üreme kabiliyetlerinde ciddi bir azalma ile karşı karşıya.”
Kaynak: İHA