Türkmenistan'dan Özbekistan'a TAPI Doğalgaz Projesine Katılım Daveti

Çalışma ziyareti kapsamında 29 Haziranda Aşkabat’a gelen Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü.

Türkmenistan’dan Hindistan’a Afganistan ve Pakistan üzerinden geçecek ana doğalgaz boru hattının inşa edilmesinde Özbekistan’ın katılımı görüşmenin ana konusu oldu. Özbekistan’ın petrol şirketleri ve finans kuruluşlarını Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesinde yer almaya davet eden Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, "Biz, büyük ortak projelerin gerçekleştirilmesinde Özbekistan’dan meslektaşlarımızı görmekten mutluluk duyarız" diye konuştu.

Proje bin 814 kilometre uzunluğunda olacak. Boru hattı ile yıllık 33 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. Şu anda, Türkmenistan kendi imkanlarıyla TAPI boru hattının ülke sınırlarından geçecek 214 km’lik kısmını gerçekleştiriyor. Bu kısmın inşaatı 2018 sonuna tamamlanması planlanıyor.

"Uzbekneftegaz" Başkanı Alişer Sultanov ise "Türkmen tarafı bize TAPI projesinde yer almak için bir teklif yaptı. Bu teklif üzerine detaylı bir çalışma yapıyoruz. Ancak şu anda TAPI projesinde Özbekistan’ın katılımı veya "Uzbekneftegaz" Milli Holding Kurumunun yer alması hakkında net bir şey söyleyemeyiz. Bir inceleyelim. Sonunda, bu gaz arzının çeşitlendirilmesi için büyük bir fırsattır. Neden olmasın? dedi.

Kaynak: İHA