Seferihisar'da Denize Kanalizasyon Karışmasına Tepki

Seferihisar'ın sahil kesiminde bulunan Akarca mevkinde yaşayan vatandaşlar denize kanalizasyon karışmasına tepki gösterdi.

Seferihisar'ın mavi bayraklı plajlarından biri olan Akarca'da serinlemek için denize giren vatandaşlar deniz kirliliğinden şikayetçi oldu.

Sahile kanalizasyon aktığını belirten vatandaşlar belediyeye ulaşamadıkları için yetkililerden yardım istedi.

Duruma tepki gösteren İztur site yöneticisi Cevdet Saran, 3 yıldır görev yaptığı sitede site sakinlerini rahatsız eden kanalizasyon sıkıntısının bir türlü çözüme ulaşmadığını belirterek 1998 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İZSU tarafından yapılan Seferihisar atık su tesisinin yaz aylarında yetersiz kaldığını söyledi.

Atık suyun tarımsal sulamada kullanılması gerekirken tam arıtılmadan direkt denize verildiğini ifade eden Saran, 'Artık biz bu konuya açıklık getirilmesini istiyoruz. Biz bu durumu defalarca üstlere ilettik. Denizden numune aldılar fakat bir şey çıkmadığını söylediler. Bakın bu sitede ortalama bin 500 kişi yaşıyor. Çoluk çocuk sıcak hava sebebiyle de denize giriyor. Denizde koku ve ciltlerine yapışan maddeden rahatsızlık duyuyorlar. Enfeksiyon ve her türlü hastalık yapabilir. Aynı zamanda sitemizin hemen yanında bulunan yabancı turistlerin kaldığı bir otel var. Lağımlar akıyor kimse ilgilenmiyor. Belediyelere telefon edildiğinde herkes birbirine atıyor. Buranın temizlenmesini ve insan sağlığına zarar vermemesini istiyoruz. Buradaki belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor diyor, Büyükşehire de ulaşamıyoruz. Yosunlar gene iyi. Lağım akan yere çocuklar insanlar gelip giriyorlar.' diye konuştu.

- 'Çok pis kokuyor'

Denize girmediğini belirten site sakini Halil Uçar, 'Durum çok rezil yani girilmeyecek derecede. Lağım denize akıyor. Az yağmur yağdığı zaman deniz simsiyah oluyor. Pis kokuyor.' dedi.

Problemin kışın boruları kıran lodostan kaynaklandığını belirten site sakinlerinden Ender Süvari, 'Bir tarafımızda mavi bayrak bir tarafımızda lağım suları akıyor. Burada belediye de suçlu mavi bayrağı verenler de suçlu. Belediye orada bir arıtma tesisi kurdum diyor. Tamamen göstermelik öyleyse bu lağım suyunun burada işi ne denize giriliyor. Neresi duruysa orada giriyoruz. Kimyasal olarak ne zararları var bilmiyoruz. Kokudan geçilmiyor.' dedi.

Kaynak: AA