Mısır'daki Akaryakıt Zammı

İhvan, hükümetin açıkladığı akaryakıt zamlarının felaketlere neden olabileceği ve vatandaşları kapsamlı bir devrim için harekete geçirebileceği yönünde uyarı yaptı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), hükümetin akaryakıta zam yapmasının felaketlere yol açabileceği ve halkı kapsamlı bir devrim için harekete geçirebileceği uyarısında bulundu.

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da hükümetin son 8 ayda ikinci kez akaryakıt ve tüp gaz ürünlerine yüzde 5,6 ila yüzde 100 zam uygulamasına atıfta bulunularak, 'Uluslararası Para Fonunun (IMF) talimatlarına dikkatsizce boyun eğmenin ürünü olan bu karar, ayrıca ülkede yolsuzluk ile rüşvetin önünü açıyor.' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, akaryakıt fiyatlarındaki artış kararının daha fazla felaketlere yol açmanın yanı sıra halkı kapsamlı bir devrim için harekete geçirebileceği uyarısı yapıldı.

İhvan'ın açıklamasında hükümet, 'rastgele kararlar almak ve 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden sonra günlük yiyecek bulma konusunda sıkıntı çeken halkın kaldıramayacağı, üzerinde gerekli çalışmalar yapılmadan bazı politikaları hayata geçirmekle' suçlandı.

Başbakan Şerif İsmail ise başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, yakıt fiyatlarındaki artışın devlete yıllık 1,9 ila 2,2 milyar dolar gelir sağlayacağını kaydetti.

Mısır Petrol Bakanı Tarık Molla dün yaptığı açıklamada, normal benzin fiyatlarına yüzde 43, daha çok taksi ve dolmuşlarda kullanılan 80 oktan benzine ise yüzde 55 zam yaptıklarını duyurmuştu.

Yeni karar doğrultusunda en düşük zam yüzde 5,6 ile süper benzine, en yüksek zam yüzde 100 ile tüp gaza yapılmış, motorin fiyatları da yüzde 55 artmıştı.
Kaynak: AA