CHP Meslek Hastalıklarının Araştırılmasını İstedi

CHP, meslek hastalıkları hastanelerinin artırılması, meslek hastalığı nedeniyle uğranılan hak kayıplarının giderilmesi ve bu alanda yaşanan tüm sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergede, meslek hastalıkları hastanelerinin sadece Ankara, İstanbul ve Zonguldak'ta bulunduğu, bu hastalıkların yüzde 100'ünün öngörülebilir ve önlenebilir olduğu belirtildi.

'Kontrol yöntemleri doğru uygulandığında, gerekli risk yönetimi çalışmaları yapıldığında, meslek hastalıklarının önüne geçilebilir. Meslek hastalıklarının önlenmesi, hastalıklar meydana gelmeden önce risklerin tanımlanmasına ve tehlikelerin ortadan kaldırılmasına bağlıdır.' ifadesine yer verilen önergede, iş kazalarının yüksekliğine ve ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlara da işaret edildi.

Önergede, şunlar kaydedildi:

'Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan meslek hastalıklarının önlenmesi, meslek hastalığına yakalanan işçilerin tamamının tespiti, tedavilerinin sağlanması, bu alanda Türkiye'deki gerçek tablonun ortaya çıkarılması, meslek hastalıkları hastanelerinin arttırılması, meslek hastalığı nedeniyle uğranılan hak kayıplarının giderilmesi ve bu alanda yaşanan tüm sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.'

- CHP, Tüfenkci'nin sözlerinin de araştırılmasını istedi

Öte yandan, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan Meclis Araştırma önergesiyle de Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlatılan yürüyüşle ilgili sözlerinin araştırılması talep edildi.

Önergede, Tüfenkci'nin, 'Yol, yapıyoruz, teröristler yürüsün diye değil.' ifadesini kullandığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

'Yolların kullanılması da ulaşım hakkının bir parçasıdır ve engellenemez bir haktır. Sayın Bakan bu yolları kendi düğününde takılan takılarla mı yaptırmıştır? Eğer yollar düğünde takılan takılarla yapıldıysa, miktarın tespit edilerek bütçeden Sayın Tüfenkci'ye takı paralarının iade edilmesi gerekmektedir. Bu konu hakkında Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.'

Kaynak: AA