Kuzey Kore Üzerindeki Baskı Artırılacak

Avustralya, Japonya ve ABD'nin savunma bakanları, nükleer programını ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore üzerindeki baskıyı artırma konusunda anlaşmaya vardı.

Japon Haber Ajansı Kyodo'nun haberine göre, 'IISS Shangri-La Dialogue 2017' toplantısına katılmak üzere Singapur'da bulunan Avustralya Savunma Bakanı Marise Payne, Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada ve ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, üçlü toplantı yaptı.

Görüşmenin ardından, savunma bakanları yaptıkları ortak açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze ile diğer kitle imha silahı programlarını şiddetle kınadıklarını yineleyerek, nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, bölgesel istikrarı desteklemek adına Avustralya, Japonya ve ABD'nin savunma tatbikatları ve operasyonlarında bilgi paylaşımını arttırma konusunda anlaştıkları bildirildi.

Inada, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mevkidaşlarına Kuzey Kore ile diyalog kurmak için uygun bir zaman olmadığını söylediğini belirtti.

Payne ve Matiz ile ele aldıkları başlıca konuların, Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki gerilim olduğunu vurgulayan Inada, 'Statükoyu değiştirmeye yönelik herhangi tek taraflı yahut zorlayıcı güç kullanılmasına karşı olduğumuzu ve de hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl çözümlerin önemini yeniden tasdik ettik.' dedi.

Japon savunma bakanına eşlik eden bir yetkili, Avustralya ve ABD savunma bakanlarının da Kuzey Kore ile diyalog konusunda Inada ile aynı düşüncede olduğunu aktardı.

Yetkili, üç ülkenin savunma bakanının, Çin'in Kuzey Kore'yi caydırmada etkin rol oynadığı konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Avustralya, Japonya ve ABD savunma bakanları düzeyinde üçlü bir toplantı 2015 yılından bu yana ilk defa yapıldı.

Kaynak: AA