Avrupa Anayasa Mahkemeleri 17. Kongresi

Kongrede Türkiye'yi Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan temsil ediyor.

Gürcistan'ın Batum kentinde 40 ülkenin katılımıyla Avrupa Anayasa Mahkemeleri 17. Kongresi düzenleniyor.

Türkiye'yi Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan'ın temsil ettiği kongrenin açılışına, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümeti Başkanı Zurab Pataridze, Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, yabancı misyon temsilcileri, 40 ülkenin anayasa mahkemeleri başkanları ve yetkililer katıldı.

Margvelaşvili, açılışta yaptığı konuşmada, üç gün sürecek kongreye katılan tüm ülkelerin temsilcilerine teşekkürlerini sunarak anayasa mahkemesinin önemini ve ülkelerin gelişimine katkısını vurguladı.

Avrupa değerleri, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve diyaloğa açık olmanın, toplumun gelişmesinin temel şartlarını oluşturduğunu dile getiren Margvelaşvili, anayasanın, bir devletin, bir ülkenin inşasının temeli olduğunu söyledi.

Margvelaşvili, Gürcistan'da devam eden anayasa değişikliği sürecine değinerek tüm tarafların ve toplumun sürece aktif olarak katılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Kvirikaşvili de ülkesinde böyle önemli bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek son yıllarda Gürcistan'ın birçok uluslararası program ve etkinliğe ev sahipliği yaptığını, bundan gurur duyduklarını kaydetti.

Gürcistan'ın Avrupa Anayasa Mahkemeleri Birliği Başkanı olan, AB üyesi olmayan tek ülke olduğunu hatırlatan Kvirikaşvili, Batum'daki kongrede tüm ülkelerin heyetlerinin karşılıklı tecrübe paylaşımında bulunabileceğini söyledi.

Gürcistan Parlamentosu Başkanı Kobakhidze de 'Bir hukuk devleti ve demokratik temellerinin inşa edilmesi, insan haklarının teminat altına alınması için Anayasa Mahkemesinin rolü çok büyüktür.' dedi.

Kobakhidze, anayasa mahkemelerinin, hükümetler ve devletler arası, insanlar ve devletler arasındaki ilişkilerin düzenlemesi açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Avrupa Anayasa Mahkemeleri 17. Kongresi, 1 Temmuz'da sona erecek. Kongre oturumları basına kapalı yapılacak.

Kaynak: AA