Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Bundu Dia Kongo hareketinin lideri firari Milletvekili Nsemi, Devlet Başkanı Kabila'yı 'ülkeyi terk etmemesi halinde halkı ayaklandırmakla' tehdit etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Bundu Dia Kongo (BDK) hareketinin lideri Ne Mwanda Nsemi, Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı 'ülkeyi terk etmemesi halinde halkı ayaklandırma' tehdidinde bulundu.

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan bir videoda, milletvekili de olan Nsemi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni sömürmeye çalışmakla suçladığı Ruandalılar ile Ruandalı olduğunu ileri sürdüğü Kabila'nın, 7 Ağustos'a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiğini aksi halde halkı ayaklanmaya çağıracağını belirtti.

Ülkenin batısındaki Kongo Central bölgesi milletvekillerinden Ne Mwanda Nsemi, Kabila'ya hakaret ve halkı isyana teşvik suçlamasıyla mart ayında tutuklanmış ancak tutulduğu hapishaneden geçen ay firar etmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, seçimlerin yeniden ertelenmesinden endişeli.
Kaynak: AA