İGAM'dan 'Dünya Mülteciler Günü' Konseri

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger: 'Hem Türk hükümeti hem de Türkiye vatandaşları gelen bu mültecilere ev sahipliği yapma konusunda oldukça iyi iş çıkardılar. En yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapmak tabii ki ekstra bir yük, aynı zamanda da çok büyük bir çaba' ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Kosnett: 'ABD adına mültecilere kapılarını açarak ve onları destekleyerek göstermiş olduğunuz muazzam ve elzem katkı ve hayranlık uyandıran duyarlılık için Türkiye'ye teşekkürlerimi iletmek benim için onurdur' İGAM Başkanı Çorabatır: 'Suriye'de maalesef kısa vadede bir çözümün bulunmayacağını görüyoruz. Dolayısıyla hep beraber Türkiye'de bu 3 milyondan fazla mülteci ile birlikte yaşamanın yollarını bulmamız gerekiyor'

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Türkiye'ye, Suriyeli sığınmacılara verdiği destekten dolayı hem AB hem de uluslararası camia adına teşekkür etti.

Türkiye AB Delegasyonu desteği ile İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) tarafından Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen 'Dünya Mülteciler Günü' temalı konserde, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı Philip Kosnett'in yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi bir araya geldi.

Berger, konser öncesinde yaptığı konuşmada, Suriye krizine ve küresel etkilerine değinerek, bu krizden etkilenenlerin sayısının Suriye nüfusunun üçte ikisini oluşturduğunu belirtti.

Berger, 'Hem Türk hükümeti hem de Türkiye vatandaşları gelen bu mültecilere ev sahipliği yapma konusunda oldukça iyi iş çıkardılar. En yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapmak tabii ki ekstra bir yük, aynı zamanda da çok büyük bir çaba. Hem AB hem de uluslararası camia olarak Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyoruz.' ifadesini kullandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Philip Kosnett ise 'ABD adına mültecilere kapılarını açarak ve onları destekleyerek göstermiş olduğunuz muazzam ve elzem katkı ve hayranlık uyandıran duyarlılık için Türkiye'ye teşekkürlerimi iletmek benim için onurdur.' dedi.

Kosnett, dünyanın dört bir yanında mültecilerin kendilerine kapılarını açan ülkelere olumlu katkılar yaptığını belirterek, 'Mültecileri desteklemek için cömert ve hayati katkılarda bulunan ev sahibi ülkelere ve mültecilerin ev sahibi ülkeye olumlu katkılarda bulunabileceğini öngören ülkeleri alkışlıyoruz.' diye konuştu.

İş gücü piyasası ve yerel eğitime daha fazla erişim konusunda, Türkiye'nin mültecilerin daha başarılı olmasını sağlayacak girişimleri artırmaya yönelik çabalarını olumlu karşıladıklarını söyleyen Kosnett, mültecilerin yasal olarak çalışabilir konuma gelmesiyle bu kişilerin ekonomik bağımsızlığını artırabileceğini ve yerel ekonomiye de katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

İGAM Başkanı Metin Çorabatır da dünyada 65 milyondan fazla yerinden edilmiş kişi ve mülteci olduğuna değinerek, Türkiye'nin halen dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Çorabatır, 'Suriye'de maalesef kısa vadede bir çözümün bulunmayacağını görüyoruz. Dolayısıyla hep beraber Türkiye'de bu 3 milyondan fazla mülteci ile birlikte yaşamanın yollarını bulmamız gerekiyor.' dedi.

Entegrasyon kavramının iyi bir şekilde idrak edilip, en kısa sürede uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çorabatır, kendilerinin de entegrasyon kavramı üzerinde çalıştığı ve bu amaçla ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin de desteğiyle yaklaşık 4 ay önce hem mülteci hem de Türk gençlerden oluşan bir koro oluşturduklarının altını çizdi.

Çorabatır, oluşturulan bu koro vasıtasıyla mültecilere ön yargıyla bakan kişilere, mültecilerin de evrensel bir kültürün parçası oldukları mesajını vermek istediklerini söyledi.

Çok sayıda diplomatik misyon temsilcisinin ve davetlinin katıldığı programda konuşmaların ardından Suriyeli çocuklardan oluşan koro tarafından Türkçe, Arapça ve İngilizce şarkıların seslendirildiği bir konser verildi.
Kaynak: AA