Asırlık Kaneviçeler, Modaya Uyarlanıyor

Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) kursiyerleri, çeyiz sandıklarındaki asırlık kaneviçeleri, günümüz modasına göre yeniden elden geçiriyor.

Erdemli Halk Eğitim Müdürü Ömer Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada, çeyiz sandıklarındaki nadide dokuma eserleri gün yüzüne çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.

Kaneviçelerin arasında 150-200 yıllık parçaların bulunduğunu belirten Okur, şöyle devam etti:

'Zübeyde Zeytin isimli kursiyerimizin büyük ninesinden kalma el dokuması havlu ve iç çamaşırlık dokuma en az 150-200 yıllık. Bu tür eserleri gelecek kuşaklara modernize ederek aktarmak istiyoruz. 7 ay süreyle eğitim alacak kursiyerlerimiz burada hem tarihi iğne oyasını hem de dokumaları kanaviçelerle birleştirecekler. Günümüzde bu işlemeler ağır ağır kaybolmaya başladı. Çünkü evlenecek genç kızların çeyizlikleri fabrikasyon olarak üretilmeye başlandı. Biz de halk eğitim müdürlüğü olarak geleneksel el sanatlarımızın kaybolmaması için asırlık çeyiz sandıklarının gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için çalışmalar başlattık. Bu nadide eserleri gün yüzüne çıkartıp gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz.'

Kursiyerlerin aynı zamanda yaptığı işlerle aile ekonomisine katkıda bulunduğunu kaydeden Okur, kursa katılanlara teşekkür etti.

Kaynak: AA