İrlanda'da İktidar Partisinin Liderliğine Varadkar Seçildi

Başbakan Kenny'nin parti genel başkanlığından istifasının ardından iktidar partisi Fine Gael üyeleri yeni lider olarak Varadkar'ı seçti Başbakanlık koltuğunu gelecek haftalarda Kenny'den devralacak Varadkar, ülkenin en genç, ilk Asya kökenli ve eşcinsel başbakanı olacak.

İrlanda'daki iktidar partisi Fine Gael'in liderliğine, Soysal Koruma Bakanı Leo Varadkar seçildi.

Başbakan Enda Kenny'nin Fine Gael'in genel başkanlığından istifasının ardından, Varadkar ile İskan Bakanı Simon Coveney'in liderlik için yarıştığı oylama sonuçlandı.

Oyların yüzde 60'ını alarak parti liderliğine seçilen Varadkar, ayrıca ülkedeki azınlık koalisyon hükümetinin de başbakanlığını yapacak.

Başbakanlık görevini Enda Kenny'den gelecek haftalarda devralacak Varadkar, nüfusunun yüzde 85'i Katolik olan İrlanda'da başbakanlık koltuğuna oturacak ilk Asya kökenli siyasetçi, aynı zamanda, eşcinselliğin 1993'e kadar suç, boşanmanın 1995'e kadar yasa dışı olduğu muhafazakar ülkenin ilk eşcinsel başbakanı olacak.

38 yaşındaki Varadkar ayrıca İrlanda'nın en genç başbakanı sıfatını da alacak.

Hint bir göçmen doktor ile İrlandalı bir hemşirenin oğlu olan Varadkar, hükümette Sosyal Koruma Bakanı olarak görev yapıyordu.

Varadkar, ülkede eşcinsel evliliği yasallaştıran 2015 referandumundan kısa süre önce cinsel tercihini kamuoyuyla paylaşmıştı.

- Azınlık hükümeti

Fine Gael'in gelmiş geçmiş en başarılı lideri olarak gösterilen Enda Kenny, partisini 2011'de koalisyon hükümetiyle iktidara taşımıştı. 66 yaşındaki Kenny geçen ay 15 yıl boyunca sürdürdüğü genel başkanlıktan istifa ettiğini açıklamıştı. Kenny'nin, geçen yıl yapılan seçimde beklenen başarıyı gösterememesinin parti içi muhalefetin istifa baskısıyla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

Fine Gael geçen ıl yapılan seçimlerin ardından bağımsız milletvekillerinin desteği ve ana muhalefet partisi Fianna Fail'in örtülü onayıyla azınlık hükümeti kurmuştu. Siyasi gözlemciler, azınlık hükümetinin hassas denge üzerinde yürüdüğü ülkede, erken seçimin de her an gündeme gelebileceği yorumunu yapıyor.

Avrupa'da 2008'de yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen İrlanda'da uygulanan kemer sıkma politikaları, ülke siyasetinin başlıca gündem maddesini oluşturmaya devam ediyor.

Hükümetlerin 1932'den bu yana merkez sağ partiler Fine Gael ile Fianna Fail arasında değiştiği Avrupa Birliği üyesi ülkede, kemer sıkma politikalarına duyulan tepki sol partiler ile bağımsız adayları ön plana çıkarsa da bu partiler hakim konumlarını koruyor.

Merkez sağ partiler arasında 1920'lerdeki İrlanda iç savaşından bu yana devam eden düşmanlık nedeniyle doğrudan bir koalisyon kurulamıyor.

Geçen yıl yapılan seçimde Fine Gael 16 milletvekili kaybederek 50, Fianna Fail 23 artırarak 44 milletvekili çıkarmıştı. Seçimde Kuzey İrlanda ile birlik yanlısı milliyetçi Sinn Fein de milletvekili sayısını 14'ten 23'e yükseltmişti. 158 sandalyeli İrlanda parlamentosunda hükümet kurabilmek için 80 milletvekilinin desteği gerekiyor.
Kaynak: AA