Ürdün'den Mescid-İ Aksa Baskınına Tepki

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Mescidi Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstererek, İsrail'in Amman Büyükelçiliğine protesto notası gönderdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'nın, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstererek, İsrail'in Amman Büyükelçiliğine protesto notası gönderdiği bildirildi.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumani, Dışişleri Bakanlığı tarafından İsrail'in Amman Büyükelçiliğine bir protesto notası gönderildiğini belirtti. İsrail'in bugün sabah saatlerinde Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirdiği ihlallerin kınandığını ifade eden Mumani, bu tür ihlallere anında son verilmesinin talep edildiğini kaydetti.

'Bu tür kışkırtıcı eylemler, mübarek Mescid-i Aksa'nın saygınlığını ihlal etmenin yanı sıra bütün Müslümanların duygularını incitiyor.' diyen Mumani, Doğu Kudüs'te işgalci güç olan İsrail'in, uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk yükümlülükleri çerçevesinde Mescid-i Aksa, oraya ibadet etmeye gelenler ve Kudüs Vakıflar İdaresi ile Mescid-i Aksa'nın işlerini yapan görevlilerin korunmasından sorumlu olduğuna dikkati çekti.

Mumani ayrıca İsrail'i, her iki taraf için adil ve kapsamlı bir barışı sağlayacak çabalara zarar veren tasarrufları durdurmaya davet etti.

Bugün sabah saatlerinde çok sayıda İsrail polisi, onlarca Yahudi yerleşimci ile eş zamanlı olarak Mescid-i Aksa'ya baskın gerçekleştirmişti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e 'Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını' veren anlaşmayı imzalamıştı. Ürdün ayrıca 1994 yılında İsrail ile imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkını korurken, Ürdün Vakıflar Bakanlığı çatısı altında 300'ü Mescid-i Aksa muhafızı olmak üzere Kudüs'te 850 kişi görev yapıyor.

Kaynak: AA