Engellilerin 'Gözü-Kulağı' Oluyorlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, görmeişitme ve konuşma engelliler yeni bir hizmeti devreye soktu Engelli vatandaşlar için geliştirilen 'Gözüm Kulağım İstanbul' isimli görüntülü çağrı hizmetini veren birimi arayan kişilere, işaret dilini bilen operatörler her konuda yardımcı oluyor İBB Halkla İlişkiler Müdürü Yılmaz: 'Bu projede İstanbul'daki engeli vatandaşlarımıza VİP hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Görme, işitsel ve konuşma engelli vatandaşlarımıza proje kapsamında her türlü konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz'

İSTANBUL – İstanbul Büyükşehir Belediyesi, görme-işitme ve konuşma engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için yeni bir hizmeti devreye soktu.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan hibe ile hazırlanan ve 14 Şubat 2017 tarihinden itibaren hizmete başlayan Gözüm Kulağım İstanbul Projesi'ndeki görevliler, kentte yaşayan engellilerin gözü kulağı oluyor.

İBB yazılımcıları tarafından geliştirilen görüntülü çağrı hizmeti programı, tüm akıllı telefonlara kolaylıkla indiriliyor ve kullanılıyor.

Engelli vatandaşların telefonuna indirmiş olduğu programla 153 İstanbul Çağrı Merkezini aradıklarında görüntüleri bilgisayara düşüyor.

Buradaki personel, engelli vatandaşın sorununu dinledikten sonra görüntülü bir şekilde işaret diliyle engelli vatandaşı ya yönlendiriyor ya da anlık olarak sorununu çözüyor.

- Operatörler işaret diliyle anlatıyor

İstanbul'da yaşayan işitme, konuşma ve görme engelli vatandaşlara işaret dilini bilen operatörler ile interaktif görüntülü tercüme hizmeti sunulurken, bunlara aynı zamanda hayatlarını kolaylaştıracak belediyecilik hizmetlerinden yararlanma imkanı da sağlanıyor.

Bu kapsamda interaktif olarak işaret diliyle işitme, konuşma ve görme engelli vatandaşların istek, talep ve şikayetlerinin alınması, engelli bireylere gündelik yaşamlarında işaret dili tercüme hizmeti sunulması da hedefleniyor. İşitme engelli vatandaşların yönlendirme menüsü olmaksızın işaret dili bilen personelle direkt olarak görüntülü iletişime geçebilmeleri, görme engelli vatandaşların Braille alfabesi olmayan yer ya da ürünlerde sistem üzerinden destek almasının sağlanması da projenin amaçlarını oluşturuyor.

Uygulama kapsamında işaret dili bilen engelli, doktor veya mağazaya gittiğinde talebini anlatmakta sıkıntı çekiyorsa çağrı merkezini arayarak talebini işaret dili bilen personele anlatabiliyor, personel işaret dilini normal dile çevirerek tercüme hizmeti sunuyor.

Görme engelli vatandaş da örneğin ilacının veya sütün son kullanma tarihinin ne olduğunu merak ettiğinde çağrı merkezini arayarak ilacı veya sütü telefon ekranına yaklaştırdığında geçerlilik tarihlerini öğrenebiliyor. İstanbul’u gezmek isteyen veya bir yerden başka bir yere gitmek isteyen görme veya işitme engelli vatandaşlar yol, adres desteği alabiliyor.

- 'Engellilere VİP hizmeti sunmaya çalışıyoruz'

İBB Halkla İlişkiler Müdürü Atakan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Gözüm-Kulağım İstanbul' projesinin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, 'Bu projede İstanbul'daki engeli vatandaşlarımıza VİP hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Görme, işitsel ve konuşma engelli vatandaşlarımıza proje kapsamında her türlü konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz.' dedi.

'Engellilerin hislerine tercüman oluyoruz' diyen Yılmaz, 'Onların İstanbul'a dair karşılaştığı sorunlarına yetiştirdiğimiz uzman bir ekip çözüm buluyor. Proje kapsamında Beyaz Masa ailemiz içerisindeki 20 arkadaşımıza işaret dili eğitimi verilmekte.' diye konuştu.

Engellilerin her alanda fırsat eşitliğine sahip olabilmesi ve belediye hizmetlerinden faydalanabilmeleri için 7/24 esasına göre rehberlik hizmeti verildiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

'Gözüm-Kulağım İstanbul projesi yeni olmasına rağmen ödül aldı. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), 'Gözüm Kulağım İstanbul' projesini kamu kurumları kategorisinde birinci seçti. Ve Türkiye’nin iletişim ve halkla ilişkiler alanında prestijli ödüllerinden Altın Pusula'ya layık gördü. Proje engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran, onların hislerine tercüman olan, onların İstanbul'daki günlük yaşantılarına katkı sağlayan bir proje olacaktır. Onlarla İstanbul'da olan hizmetler arasında bir köprü vazifesi görecek. Engelli vatandaşlarımıza da diğer vatandaşlarımız arasında onların beklentilerini karşılama noktasında ciddi katkılar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra engellilerin, İBB'nin bütün hizmetlerine kolay ulaşmalarını sağlayacaktır.'

Yılmaz, vatandaşların internetten 'gozumkulagim.ibb.istanbul' sitesinden, IOS/Android telefonlar veya tabletlerin marketlerinden, gözüm kulağım ifadesi aratarak uygulamayı telefonlarına kolaylıkla indirebildiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA