Sur'da Tamamlanan 57 Milyon TL'lik Yatırımların Açılışı Yapılacak

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 57 milyon TL harcanarak tamamlanan Gazi ve Melikahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma ile Dicle Vadisi projelerinin birinci etapları ve restorasyonu yapılan tarihi yapıların açılışı, bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde devam eden çalışmalarda tarihi dokuya zarar veren sağlıksız yapılaşma ortadan kaldırılırken, terör saldırılarında hasar gören tarihi eserler aslına uygun şekilde onarılıyor. Bakanlar Kurulunca 25 Mart 2016’da alınan acele kamulaştırma kararının ardından önce zarar tespiti yapıldı, ardından yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri gerçekleştirildi.

Vatandaşlara eşya yardımı, kira yardımı ve kamulaştırma için toplam 129 milyon TL nakdi yardım ve ödeme yapıldı. Ayrıca hak sahipleri için toplam 7 bin 837 adet konutun yapımı devam ediyor. Hak sahiplerine, evlerinin karşılığında taşınmazlarının değerinin nakdi olarak ödenmesi, Üçkuyular ve Çölgüzeli mevkiinde TOKİ konutlarından edinebilme ya da Suriçi’nde koruma amaçlı imar planı hükümleri doğrultusunda evini yapmasına izin verilme gibi seçenekler sunuluyor.

Yılsonuna kadar tamamlanacak

Diğer yandan Suriçi’nde onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı doğrultusunda altyapı çalışmaları tamamlandı. Hz. Süleyman Camisi’nin çevresini kapsayan 115 dönümlük alan gecekondulardan temizlenerek yeşil alan haline getirildi.

Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin birinci etabı da tamamlandı. 24 milyon TL’ye mal olan çalışmalar sonucu yaklaşık 500 esnafa dış cepheleri onarılan dükkanları teslim edildi. Sokak sağlıklaştırma uygulamalarının tamamının 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Altyapı yenileniyor

Yaklaşık 50 kilometre altyapı, içme suyu kanalizasyon ve yağmursuyu iletim ve şebeke hattı döşenirken, Mardin Kapı ve Dağ Kapı arasında 1856 metre uzunluğundaki yol ile 10 bin 500 metrekare parke yol yapım çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Dicle kenarında yeni yaşam başlıyor

Dicle Vadisi Rekreasyon ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların da ilk etabı tamamlandı. 27 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirilen proje ile 300 kişinin aynı anda ibadetini yerine getirebileceği cami, 2 basketbol sahası, 1 futbol sahası, 4 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu, bisiklet otoparkı ve kiosku, dokuya uygun kır kahvesi büfe ve su deposu inşa edildi. Yeşil alana büyük önem verilen projede 265 bin metrekare çim kullanılırken 60 farklı türde 65 bin ağaç ve çiçek dikildi. Projenin tamamı bittiğinde Dicle Vadisi, yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları ile kentin en önemli yaşam alanı olacak. Böylece kent ve çevresinde yaşayanların dinlence ve eğlence gereksinimleri karşılanabilecek.

Tarihi miras günümüze kazandırılıyor

Ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini taşıyan Sur’da yaşayan bir şehir inşa ediliyor. Tarihi Diyarbakır Evleri aslına uygun şekilde restore ediliyor. Suriçi’nde yöresel mimariye uygun 44 konutun yapımı devam ediyor. Terör saldırılarında tahrip olan aralarında 2 kilisenin de bulunduğu tarihi eserler de restore ediliyor. Saldırılarda zarar gören Nebii Camii, Hz Süleyman Camii, Nasuhpaşa Camii ve Zinciriye Medresesi’nin restorasyon çalışması ise tamamlandı.

Toplam 57 milyon TL harcanarak tamamlanan Gazi ve Melikahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma ile Dicle Vadisi projelerinin birinci etapları ve restorasyonu yapılan tarihi yapıların açılışı, bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA