Avustralya'da Ruhsatsız Silahların Teslim Edilmesi İçin Af

Avustralya’da yasal olmayan silahlarını teslim etmek isteyenler için 3 aylık af çıkarıldı.

Avustralya Adli İşler Bakanı Michael Keenan, ruhsatsız silah bulunduranların silahlarını teslim etmeleri için 3 aylık af çıkarıldığını açıkladı.

Keenan, bakanlığın resmi internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz da başlayacak ve 30 Eylül de sona erecek Ulusal Ateşli Silahlar Affı’nın, kayıt dışı silah bulunduran Avustralyalıların bu silahlardan kurtulmaları için bir şans olacağını ifade etti.

Af kapsamında ateşli silahlara ve onlara ait mühimmatlara sahip olan Avustralyalıların herhangi bir kovuşturmaya maruz kalmadan silahlarını belirlenen noktalara teslim edebileceklerini dile getiren Bakan Keenan, 'Avustralyalılara kayıt dışı ateşli silahlarını teslim ederek, toplumdan temizlemesine yardımcı olmalarını tavsiye ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Avustralya genelinde artan terör olayları ve silahlı saldırıların af kararını almalarında etkili olduğunu belirten Keenan, af dönemi dışında ruhsatsız ateşli silahla yakalananların 280 bin Avustralya dolarına (212 bin dolar) kadar para ve 14 yıla kadar da hapis cezasına çarpıtılabileceğini sözlerine ekledi.

Ülke genelinde artan silahlanmaya yönelik Sydney Üniversitesinden Philip Alpers tarafından geçen yıl yapılan araştırma, Avustralya'da silah satışının son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koymuştu.

Avustralya’da ilk genel silah affı 1996 yılında Tazmanya’da Martin John Bryant adlı kişi tarafından gerçekleştirilen 35 kişini öldüğü, 23 kişinin de yaralandığı Port Arthur Katliamı sonrasında çıkartılmıştı. Af çağsına cevap veren Avustralyalıların teslim ettiği 1 milyon 26 bin silah imha edilmişti.
Kaynak: AA