Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Brüksel'de

Steinmeier: '(Transatlantik ilişkiler) Kabul ediyorum, şu sıralar belirsizlikler var'.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, transatlantik ilişkilerde şu sıralar belirsizliklerin bulunduğunu söyledi.

Steinmeier, Brüksel ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, transatlantik ilişkilerinin sadece ABD ile Almanya veya ABD ile Avrupa arasındaki diplomatik ilişkiler olmadığını belirterek, bunun batılı devletlerin değerler bütününü temsil ettiğini, ABD'nin de bunu gerekli şekilde kabul etmesini umduğunu ifade etti.

Transatlantik ilişkileri korumak gerektiğini söyleyen Steinmeier, 'Kabul ediyorum. Şu sıralar belirsizlikler var.' dedi.

Steinmeier, 'NATO'da ABD Başkanı Donald Trump’ın bıraktığı zararın ne kadar büyük olduğu' yönündeki bir soruya, 'Öncelikle NATO'da birçok sorun var. Bunlar Almanya'da bize de ulaştı. İlişkilerin nasıl şekilleneceğine bakmamız lazım.' yanıtını verdi.

NATO'da sadece askeri güçlenmeye katkı konusunun konuşulamayacağını ifade eden Steinmeier, dış ve güvenlik politikalarda ortak hedeflerin ve NATO’nun Orta Doğu’daki gelişmelerdeki pozisyonun ne olduğunun açıklığa kavuşması gerektiğini, bu konuların yeterince tartışılmadığını, bir sonraki görüşmelerde bunlara netlik getirileceğini kaydetti.

-Brexit konusu

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin Steinmeier, Birleşik Krallık'ın bu konuda sonuçların alınması gerektiğinin bilincinde olduğunu ümit ettiğini belirtti.

Brexit görüşmelerine geciktirilmeden başlanması gerektiğini ifade eden Steinmeier, 'Diğer ülkelerin de ancak birlikte kalındığında dünyada bir rol oynayabileceğinin bilincinde olması lazım.' diye konuştu.

Steinmeier, Avrupa Birliği'nde (AB) kalacak 27 ülkenin toparlanıp, birlikte Avrupa’nın ağırlığını “dünyanın kefesine” koymaları gerektiğini dile getirdi.

AB’nin geleceğine güvenle baktığını belirten Steinmeier, özellikle Fransa’da yapılan seçimlerden sonra iyimser olduğunu ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u öven Steinmeier, Macron’un cesaretli bir seçim kampanyası yürüttüğünü ve egemen eğilimlere karşı Avrupa’dan yana bir tutum sergilediğini kaydetti.

Almanya-Fransa ilişkilerinde Macron’un iyi bir ortak olacağını savunan Steinmeier, “Bu ikilinin, Avrupa’daki krizi aşmak için çok şey yapabileceğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Steinmeier Brüksel'de Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde'nin yanı sıra AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelmişti.
Kaynak: AA