Franco Dönemi Mağdurlarından Özel Yasa Talebi

Mağdurlar, haklarını tanıyan ve Birleşmiş Milletlerin tanımladığı şekilde Franco rejimini kınayan bir yasa çıkarılması talebiyle İspanya meclis binası önünde eylem yaptı.

İspanya'da Franco Rejiminin Kurbanları ve Tarihi Bellek Derneği, diktatör Francisco Franco dönemi (1936-1975) mağdurlarının haklarının tanınması ve Birleşmiş Milletlerin (BM) tanımladığı şekilde Franco rejiminin kınanması için yasa çıkarılması talebiyle İspanya meclis binası önünde eylem düzenledi.

Franco dönemi mağdurlarının derneğine bağlı bir grubun meclis önünde gerçekleştirdiği eyleme, Birleşik Sol (IU) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinden bazı milletvekilleri de destek verdi.

'Franco döneminin kurbanlarına bir yasa için' yazılı pankart açan grup, İspanya'da Franco rejiminin yaralarının halen kapanmadığını, haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini söyledi.

Dernek temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, İspanya'da terör mağdurları gibi Franco dönemi mağdurlarının da haklarının verilmesi gerektiği savunuldu. 2007 yılında dönemin sol iktidarı (Zapatero hükümeti) tarafından çıkarılan Tarihi Bellek Yasası'nın tam olarak uygulanmadığını belirten ERC Milletvekili Esther Capella da bu konuda 1 ay önce meclise bir tasarı sunduklarını hatırlattı.

İspanya'da Franco rejimiyle bağlantılı 1 milyona yakın mağdur olduğu belirtilirken, bu dönemde kaybolan 100 binden fazla kişinin cesetlerinin bulunması için sivil örgütler aracılığıyla toplu mezarları açma girişimleri sürdürülüyor.
Kaynak: AA