Örgütün 'Asker Abisi', İddiaları 'Tesadüf' Diyerek Reddetti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin 221 sanığın yargılandığı davada, savunma yapan örgütün 'asker abileri'nden 'Aydın' kod adlı sivil sanık Akyıldız, 'abisi' olduğunu söyleyen dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Dündar'ın eski emir subayı sanık Oğuzhan Konuk'un kendisine iftira attığını ileri sürdü Bank Asya'da faizsiz bankacılık nedeniyle hesap açtırdığını, eşi ve kendisi KPSS şüphelisi olmasına rağmen kamuya atanamadığını, Türk Telekom'da mühendis olduğunu iddia eden sanık Akyıldız, hakkındaki tüm iddialarla ilgili 'Tesadüfler silsilesi olmuş' dedi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahında yaşanan eylemlere ilişkin 221 sanığın yargılandığı davanın sivil sanıklarından, terör örgütünün askeriyedeki 'abi'lerinden sanık Mustafa Akyıldız, 'örgütün asker abisi' olduğunu, Bank Asya'daki hesabı bulunduğunu ve KPSS şüphelisi olmasını, 'tesadüfler silsilesi' olarak değerlendirdi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Duruşmada, davanın sivil sanıklarından Mustafa Akyıldız, savunma yaptı.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın emir subayı sanıklardan eski personel Binbaşı Oğuzhan Konuk ifadesinde, 'FETÖ'cüler tarafından Dündar'ın emir subaylığına atandıktan sonra örgütün 'asker abileri'nden 'Aydın' kod adlı Mustafa Akyıldız'ın kendisiyle temasa geçtiğini belirterek, evine gittiği Akyıldız'ın görüşmelerinde bazen Dündar'ın nasıl biri olduğunu, cemaate yakın olup olmadığı şeklinde dünya görüşünü sorduğunu' anlatmıştı. Konuk ayrıca, Akyıldız'ın Karargah hakkında yönelttiği soruları cevapladığını belirtmişti.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Akyıldız, örgüt içinde kod adının 'Aydın' olduğu iddiasını reddetti. Akyıldız, 'Darbe mağduru sivilim. Hain terör örgütü üyeliği ile suçlanmak zoruma gidiyor. Uzaktan, yakından alakam yoktur. Örgüt üyesi değilim. Asker, sivil kişilerle ilişiğim yoktur. Böylesine büyük bir darbe davasında yer alıyor olmamın şoku içindeyim.' iddiasında bulundu.

Akyıldız, Oğuzhan Konuk'u tanımadığını, darbe girişiminin ardından yapılan yüzleştirmede Konuk'un kendisini tanımadığını söylediğini ancak iki gün sonra baskı altında bu ifadeyi verdiğini öne sürdü.

FETÖ ile bağının bulunmadığını, devlet okullarında okuduğunu savunan Akyıldız, kendisi ve eşinin KPSS şüphelisi olduğunu, KPSS'ye girdiğini ancak devlette hiç çalışmadığını belirtti.

Eşinin de KPSS'den yüksek puan almadığını iddia eden Akyıldız, elektronik mühendisi olarak kamuya atanamadığı için Türk Telekom'da işe girdiğini ileri sürdü.

Bank Asya'da hesabı bulunduğunu kabul eden Akyıldız, faizsiz bankacılığı tercih etmesi nedeniyle seçtiği Bank Asya'daki hesabını 10-15 yıl önce açtığını, araç alım satım işleriyle uğraştığı için bankadaki hesaplarının yaptığı bu işlemlere ilişkin hesaplar olduğunu savundu.

Akyıldız, bir kişinin iftirası sonucu terörist ilan edildiğini, Oğuzhan Konuk'u tanımadığını iddia ederek, Konuk'un ifadesinde 5-6 sene öncesinden bahsettiğini, kendisinin o tarihlerde bu evde oturmadığını savundu.

Avukatların sorularını da yanıtlayan sanık Akyıldız, 'Oğuzhan Konuk, seni tanımıyorsa evini nasıl gösterebiliyor. Nasıl seni teşhis ediyor. Aynı zamanda Bank Asya'da hesap hareketliliğin var, ayrıca sen ve eşin KPSS şüphelisisiniz. Bu kadar tesadüf olur mu?' sorusu üzerine, 'Tesadüfler silsilesi olmuş' demekle yetindi.

- Genelkurmay Karargahı'nın su arızasına müdahale etmiş

Savunma yapan sanıklardan eski Astsubay Murat Can Avtan da Genelkurmay Başkanlığı Destek Kıtaları Hizmet Taburu teknisyeni olduğunu ifade ederek, 15 Temmuz günü taburda nöbetçi olduğunu, yaşanan olayları ilk olarak tatbikat diye duyduğunu ancak yaralıları görünce durumun farklı olduğunu anladığını söyledi.

Avtan, tabur komutanı Hasan Yücel'e saat 03.00 civarında karargahta 'su patlağı' olduğuna yönelik telefon geldiğini ve onun da kendisine bunu gidermesi için emir verdiğini anlattı.

İlerleyen saatlerde 'su patlağını' gidermek için çalıştığını dile getiren Avtan, tabancasının yanında olmadığını, darbeye yönelik bir faaliyete de katılmadığını savundu.

Avtan, iddianamedeki kamera kayıtlarından elde edilen fotoğraflardaki kişinin kendisi olduğunu belirterek, görüntülerin 'su patlağı' için bulunduğu yerlerde kaydedildiğini anlattı.

Murat Can Avtan, sabah saatlerinde ise tabur komutanı ile görüştükten sonra Polis Akademisi tarafında tellere dayalı merdivenden çıkarak polis noktasına gittiğini ve sonrasında gözaltına alındığını bildirdi.

Duruşmaya yarın, sanık savunmalarıyla devam edilecek.
Kaynak: AA