Eski Garnizon Komutanı Gülmez FETÖ'den Hakim Karşısında

Afyonkarahisar'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hakkında dava açılan eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gülmez'in yargılanmasına başlandı.

Afyonkarahisar'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hakkında dava açılan eski İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez hakim karşısına çıktı.

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan yargılanan tutuklu sanık Gülmez ve avukatı hazır bulundu.

Mahkeme heyeti Gülmez'e, 15 Temmuz gecesi neler olduğunu, sıkıyönetim ile ilgili gelen emir ve mesajları, askeriyede o gece bir hareketliliğin olup olmadığını sordu.

Savunmasında, 5 Eylül 2012 tarihinden 16 Temmuz 2016 tarihine kadar Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanlığı görevini yürüttüğünü belirten Gülmez, İkmal Komutanlığının önemli bir görev olduğunu dile getirdi.

Bu görevi doğrultusunda 11 ayrı yerde konuşlanmış 14 ikmal birliğinden sorumlu olduğunu hatırlatan Gülmez, şunları kaydetti:

'Afyonkarahisar’da 15 Temmuz akşamı kan dökülmediyse bu iğrenç darbe girişiminden yüz akı ile çıkmamızda bizim hiç mi katkımız olmadı? Garnizon Komutanlığı önüne gelip İstiklal Marşımızı söyleyen vatandaşlar ‘Asker sana canım feda’ diye bağırdılar. Afyonkarahisar’da 4 yıl görev yapmış, halkla bütünleşip, protokol ile hiçbir sorunu olmayan bir insandım. Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlanan yapının benim ismimi atama listesine yazması işte bu yüzden. Zaten beni atayamazlardı.'

Mahkeme Başkanı'nın, 15 Temmuz gecesi astlarıyla istişarede bulunup bulunmadığını sorduğu sanık Gülmez, sorumlu olduğu 14 birliği kontrol ederek hemen Harekat Merkezine indiğini ifade etti.

Kendi aralarında konuşup konuşmadıkları sorusuna Gülmez, 'Böyle bir darbenin olamayacağını söyledim. Tüm subayları birliğe kendim çağırdım. Hiç şüpheniz olmasın. Ben sadece ceride açın emrini verdim. Harp ceridesi açın demedim.' ifadelerini kullandı.

Hayatı boyunca hiçbir terör örgütü içinde olmadığını aktaran Gülmez, savunmasını şöyle sürdürdü:

'Hiçbir terör faaliyetinde bulunmadım. Herkese saygı duydum ve herkesten saygı gördüm. Annem, babam ameliyat olduklarında, eşim 41 derece ateşle hastaneye kaldırıldığında bile görevimin başındaydım. Bayramlarda bile ailemle kahvaltı etmek yerin, ilk bayramlaşmamı kınalı kuzularım Mehmetçiklerimle yaptım. Şimdi ise bana 'terör örgütü üyesisin' diyorlar. Bu ayıptır, vicdansızlık, utanıyorum. Türk halkının vicdanına ve Türk adaletine güveniyorum. Adımın terör örgütü ile anılması mümkün olamaz. 332 gündür hukuken bir delil olmamasına karşı tutukluyum. Mahkeme heyetinin adil yargılama yapacağına inancım tamdır. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.'

Duruşmada, Yarbay Ali Murat Boyraz, Binbaşı Ali Tümer, Albay Ali İhsan Emre, Emir Astsubayı İbrahim Yıldırım tanık olarak dinlendi.

Tanıklar, 15 Temmuz Darbe gecesi Gülmez'den kanun dışı hiçbir emir almadıklarını belirtti.

Mahkeme heyeti Gülmez'in tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın 14 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.

Kaynak: AA