Bosna Hersek'te Kamu Yayıncılığı İçin Destek Çağrısı

Maddi imkansızlıklar nedeniyle kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya olan Bosna Hersek Radyo ve Televizyonunun (BHRT) sorunlarının çözümüne yönelik konferans düzenlendi.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Bosna Hersek Radyo ve Televizyonunun (BHRT) içinde bulunduğu zor duruma çözüm arayışları sürüyor. Kurumun geleceği ve sorunlarına çözüm önerileri, başkent Saraybosna'da düzenlenen iki günlük konferansta masaya yatırılıyor.

BHRT ve Bosna Hersek Gazeteciler Derneğinin ortaklaşa düzenlediği ve Avrupa Yayın Birliği (EBU), Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) gibi uluslararası kurumların da desteklediği konferansa hükümet ve meclis temsilcileri ile uzmanlar katıldı.

Konferansın açılışında konuşan BHRT Genel Müdürü Belmin Karamehmedovic, BHRT'nin son dönemde yoğun olarak hissettiği maddi imkansızlıklara işaret ederek, 'Bu konferans, Bosna Hersek'in Avrupa'nın kamu yayıncılığı olmayan tek ülkesi haline gelmemesi için hükümetin ilgili makamlarına yapılan son yardım çağrısıdır.' dedi.

Bosna Hersek Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı İsmir Jusko da bakanlık olarak BHRT'nin yanında olduklarını belirterek, 'Geri dönüşü olmayan bir yoldayız.' diye konuştu.

Bakanlığın daha önce aldığı kararlarla yalnızca 'yangını söndürdüğünü' söyleyen Jusko, 'Mevcut kanunun değiştirilmesi, radyo ve televizyon vergisinin düzenli bir şekilde alınması bu sorunun ortadan kaldırılmasın tek yolu.' dedi.

- 'Avrupa'da ilk olur'

EBU Genel Müdürü Ingrid Deltenre de medyanın hem demokrasi hem ekonominin gelişimine katkı sağlayan bir unsur olduğunu vurgulayarak, medyanın hastane, okul, otoyol ve altyapı kadar önemli olduğunu söyledi.

Birçok ülkede özel ve kamu yayıncılığı olmak üzere ikili sistem olduğunu kaydeden Deltenre, 'Bu sistemde kamu yayıncılığı daha güçlü bir role sahiptir, zira bilgilendirdiği toplumlarda birlik ve beraberlik duygusunun da gelişmesine katkı sağlar.' dedi.

Bu ikili sistemin Bosna Hersek'te yanlış işlediğini söyleyen Deltenre, Bosna Hersek'te kamu yayıncılığında acil reforma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ilgililere BHRT'nin AB standartlarına uygun yayın yapabilmesi için gerekli maddi şartları sağlaması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Bilgi Toplumu Daire Başkanı Partick Pennicks ise BHRT'nin iflas etme noktasına geldiğine işaret ederek, bunun Avrupa'da bir ilk olduğunu söyledi.

BHRT'nin ayakta kalmayı hak ettiğini kaydeden Pennicks, 'Ancak bunu yalnızca hak ettiği için değil tarafsız ve her anlamda bağımsız bir yayın yapabilmek için başarmalı. Artık boş sözlerin bir faydası yok, icraata geçilmesi gerekiyor.' dedi.

Kamu yayıncılığı yapan BHRT'nin en önemli maddi kaynağı olan vergiler, mevcut kanuna göre sabit telefon faturaları üzerinden ödeniyor. Son dönemde ülkedeki sabit telefon kullanıcılarının sayısının önemli ölçüde azalması, kurumu ciddi bir gelir kaybına soktu.

Her geçen gün daha fazla sabit telefon hattının iptal edilmesi, kurumun ayakta kalmasının da sorgulanmasına neden olurken, BHRT yetkilileri vergilerin sabit telefon hatları yerine elektrik faturalarına yansıtılmasının da uzun vadeli bir çözüm olmayacağını, en makul çözümün vergilerin kablolu televizyon sağlayıcılarından alınması olduğunu savunuyor.
Kaynak: AA