Etiyopya'nın Mescitleri Ramazan'da TİKA İle Aydınlanıyor

Etiyopya’nın farklı eyaletlerinden 20 mescit, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan güneş panelleri ile hem ışığa hem ses sistemine kavuştu.

Etiyopya'nın Mescitleri Ramazan'da TİKA İle Aydınlanıyor
TİKA Etiyopya’daki projelerine bir yenisini daha ekledi. Başkent Addis Ababa’ya yaklaşık 200 kilometre mesafedeki Güney Halkları Eyaleti’nin Welkite şehrinde bulunan Hawi Mescidi’nde Ramazan ayının ilk Cuma günü geniş katılımlı bir açılış töreni düzenlendi.

Yaklaşık 200 yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilen ve kalabalık günlerde cemaati 500 kişiye kadar yükselebilen Mescide kurulan sistemle ezan sesi civardaki Müslümanlara ulaştırılırken çocuklara Mescit içerisinde Kur’an öğretmek mümkün hale geldi.

Törende konuşan Etiyopya İslami İşler Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Alfadil Ali Mustafa, daha önce elektriği bulunmayan mescidin hem ışık hem de ses sistemine kavuştuğunu, böylece çocukların günün her saati Kur’an eğitimi alabileceklerini söyleyerek TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

TİKA Addis Ababa Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan ise, bazı projelerin dili ve hikayesi olduğunu belirterek, "Bazen gerçekleştirmiş olduğumuz büyük bütçeli projeler dahi bizi bu kadar mutlu etmiyor. Çünkü bu projemizin öncesi ve sonrasında hissedilen fark çok büyük" dedi.

TİKA’nın 2005’ten bu yana Etiyopya’da çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Erdoğan, "Benim için en heyecan verici proje bu oldu. Sadece burada değil Etiyopya’nın dört bir tarafında 20 mescitte aynı anda köylüler hoparlörden ezan sesi işitip aydınlıkta ibadet edebilecek" ifadelerini kullandı.

Mescit cemaati tören sonrasında yaptıkları toplu dua ile TİKA ve Türkiye’ye minnettarlıklarını dile getirdi. Gerçekleştirilen projeden 7 farklı eyaletteki 20 farklı mescitte ibadet eden yaklaşık 10 bin kişinin faydalanması bekleniyor.

Törene Etiyopya İslami İşler Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Alfadil Ali Mustafa, Konseyin Ekonomi ve Kalkınma Dairesi Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Güney Halkları Eyalet Temsilcisi Haj Mohammed Oumar ve Addis Ababa Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Acar’ın yanı sıra bölge halkı da yoğun bir katılım sağladı.
Kaynak: İHA