Öğretmenler Köy Çocuklarının Başarısı İçin Yollarda

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde öğretmenler, öğrencilerini başarısının artması için köylere veli ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Göreve başladıktan sonra yaptığı toplantıyla ilçedeki eğitim sorunları değerlendiren Kaymakam Sercan Yılmaz, taşımalı sistemle köylerden gelen öğrenci velilerinin çocuklarının durumlarını sormadığını, bunun iletişim eksikliğine neden olduğunu öğrendikten sonra bu konuda çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Sorunun çözümü için Kaymakam Yılmaz başkanlığında gönüllü ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerinden oluşturulan 14 kişilik ekip, haftada iki gün köy ziyareti gerçekleştiriyor. Köy okulu veya köy evinde bir araya gelen öğretmen ve veliler, öğrenciler hakkında bilgi alışverişinde bulunuyor.

Yılmaz, AA muhabirine, Kızılırmak'ın küçük bir ilçe olduğunu, sakinlerinin de çoğunlukla tarımla geçimlerini sağladığını söyledi.

Eğitim kalitesini artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, 'Tarımla geçimini sağlayan ilçede eğitimin ikinci planda kaldığı durumlar oluyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için çalışma başlattık. Öğretmen ve veli arasındaki iletişim eksikliğinden kaynaklı boşluk nedeniyle öğrencilerin hem akademik başarılarının düştüğünü hem de sosyal hayatta olumsuz davranışlarla, istenmeyen durumlarla yüzleştiklerini fark ettik.' dedi.

Okul ve aile arasındaki bağlantıyı güçlendirmek, öğrencilerin başarılarının artırabilmek amacıyla köylerde veli ziyaretlerinde bulunduklarına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

'İlçemizdeki 26 köyden 20'sinde öğrenciler taşımalı sistemle ilçe merkezine getiriliyor. Şimdiye kadar 9 köyü ziyaret ettik. Ziyaretlerde bir araya gelen öğretmen ve veliler, öğrencilerin başarı ve kişilik durumlarıyla alakalı değerlendirmeler yapıyor. Diğer taraftan çocuklarımıza nasıl yaklaşabileceğimiz noktasında rehberlik faaliyetine aracılık etmeye çalıştık. Ziyaretlerin ardından okullarla kurduğumuz iletişimde velilerin de ilgisinin arttığını tespit ettik. Bu çalışmamız sadece akademik başarıya yönelik değil. Çocuklarımızın sosyal yaşamıyla da yakından ilgileniyoruz.'

- Öğrencilerin derslere ilgisi arttı

İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Önder Gökçe de öğrencinin değişimindeki en büyük etkenin veli olduğuna dikkati çekti.

İlçe merkezindeki 810 öğrencinin 330'unun taşımalı sistemle geldiğini aktaran Gökçe, 'Ziyaretlerin ardından öğrencilerde büyük değişiklikler olduğu tespit ettik. Öğrencilerin ders aralarında öğretmenlerine daha çok soru sorduğunu gözlemledik. Sadece okulda değil, okul dışında ailelerine de sorular sorduklarını öğrendik. Bu ilgi öğrencilerde başarıyı da beraberinde getirdi. Gelecek eğitim öğretim yılında projeyi daha kapsamlı şekilde devam ettireceğiz.' diye konuştu.

İlçede 4 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan Fatma Abur da ziyaretlerle eğitim öğretimin sadece okulla sınırlı olmadığını hem velilere hem de öğrencilere göstermeye çalıştıklarını kaydetti.

Taşımalı sistemle ilçe merkezine gelen öğrencilerden Rukiye Aydın'ın babası Emrah Aydın da öğretmenlerin gösterdiği ilgiden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Öğretmenlerin ilgisiyle çocuğunun derslerinde düzelme olduğunu vurgulayan Aydın, bütün öğretmenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA