Erzincan'a Modern Süt İşleme Tesisi Kurulması Planlanıyor

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan’da tarım ve hayvancılığın yanı sıra buna bağlı olarak tarım sanayisinin de gelişmesi adına önemli bir proje için ilk adımı attı. Erzincan’a 45 ton süt işleme kapasitesine sahip, modern bir tesis kurulması için ilgili kurum, kuruluş temsilcileri ve üreticilerin katılımı ile Vali Arslantaş başkanlığında ön mutabakat toplantısı gerçekleştirildi.

Erzincan'a Modern Süt İşleme Tesisi Kurulması Planlanıyor
Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan’a 45 ton süt işleme kapasitesine sahip modern bir tesis kurulması adına önemli bir toplantı gerçekleştirdi. İlgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte Erzincan’daki sivil toplum kuruluş temsilcileri ve hayvan üreticilerinin katıldığı toplantıda fikir alış verişinde bulunuldu.

Toplam bütçesi yaklaşık 12 milyon TL olan bu yatırımın yüzde 50’si Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından hibe olarak karşılanırken kalan Yüzde 50 desteğin ise proje paydaşları tarafından karşılanması hedefleniyor.

Erzincan’da günlük yaklaşık olarak toplanan 100 ton işlenebilir sütün toplanarak öngörülen tesiste, başlıca; pastörize süt, yoğurt, ayran, peynir, tereyağı gibi ürünlerin üretimi yapılacak. Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde kurulması planlanan tesisin, bölgede süt üreten çiftçiler, süt dağıtım ve pazarlamasına yönelik sektörler ile inşaat, makine ve nakliye firmaları gibi birçok alanda Erzincan ekonomisine etki yapması hedefleniyor.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak konuşan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Dmirdöğen, Sayın Valimizin önerisi ile bölgemizin ihtiyaçlarına yönelik olarak bir süt işleme tesisinin kurulması gündeme alındı. Bu konuda sizlerin de uygun görmesi halinde düşünülen bu proje kalkınma bakanlığına sunulacaktır” dedi

Daha sonra konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, hep birlikte değerlendirme yapılarak bir mutabakata varılması gereken bir konu için toplanıldığını söyledi.

Erzincan’da geçtiğimiz yıllarda bazı süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Erzincan Valisi Ali Arslantaş; “bizim vatandaşlarımız sütü ne yapıyor? Erzincan’da 450 bin küçükbaş, 95 bin büyükbaş hayvandan bahsediyoruz. Bu vatandaşlarımız, dışardan gelen işletmecilere sütlerini verdiğini gördük. Onlar da sütün bol olduğu bu aylarda istedikleri fiyattan aldıklarını ve hepsini de almadıklarını gördük. O zaman bu sütü burada işlememiz gerektiği kanaatine vardık. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Erzincan Organize Sanayi Bölgesi içinde günlük 40-50 ton miktarda sütü işleyecek bir tesis kurar, bunu da sadece Erzincan’ın içerisinden süt alma yükümlülüğünü yerine getirecek bir işletmeciye verirsek, üreticinin mahsulü elinde kalmadığı gibi ürününü değerinde satacaktır” dedi.

Burada işlenecek ürünlerin pazarının da hazır olduğunun müjdesini veren Vali Arslantaş, kaliteli bir üretim yapmak için bir engelin bulunmadığını ifade etti.

Toplantıda ilk olarak projenin paydaşlarının görüşleri alındıktan sonra katılımcıların da fikir ve görüşlerine yer verildi.

Katılımcıların tamamının olumlu baktığı projenin en kısa zamanda hayata geçirilmesi adına Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) gerekli çalışmalara başlayacağı kaydedildi.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan’da Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi, Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tarım arazilerinin birleştirilmesi projesi, süt işleme tesisi projesi ve Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde yine proje ile kurulacak olan Güneş Enerji Sisteminden elektrik üretimi uygulaması hayata geçirileceğinin müjdesini verdi.
Kaynak: İHA