Darbe Sanığının 'İşkence' İddiası Şehit Yakınları Ve Gazileri Çileden Çıkardı

İstanbul’daki darbe davasında, gözaltına alındığında işkence gördüğünü iddia eden sanığın sözleri salonda bulunan şehit yakınları ve gazilerin tepkisine yol açtı. Mahkeme başkanı Cem Karaca’da sanığa “Bu kadar mağduriyetler var, 89 şehit var, kendi mağduriyetlerini anlatma burada. Size yöneltilen suçlamaları anlatın, savunma yap” diyerek tepki gösterdi.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Yurtta Sulh Konseyi’’ İstanbul yapılanmasını da kapsayan İstanbul’daki darbe ana davasının görülmesine Silivri’de devam ediliyor. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada tutuklu sanıklardan Eski Kurmay Albay Sadık Cebeci savunmasını yaptı.

Sıralı amirlerinden aldığı emirleri yerine getirdiğini belirten Cebeci, Cumhurbaşkanının açıklamalarına kadar terör faaliyetlerine karşı görev yaptığını düşündüğünü öne sürdü.

Kötü muamele iddiası tepkilere yol açtı

Savunmasında gözaltına alındıktan sonra emniyette kötü muamele gördüğünü iddia eden sanık Cebeci’nin sözleri salonda bulunan şehit yakınları ve gazileri adeta çileden çıkardı. Salonda bulunan şehit yakınları ve gazilerin yanı sıra Mahkeme Heyeti Başkanı Cem Karaca da “Bu kadar mağduriyetler var, şehitler şehit var, kendi mağduriyetlerini anlatma burada. Bunlar başka konular. Size yöneltilen suçlamaları anlatın. Size işkence yapan polisleri yargılamıyoruz burada. Kötü muamelelerle ilgili savunma yapma kendine yönelik suçlamalara ilişkin savunma yap” diyerek tepki gösterdi.

Başkanın sözleri üzerine salonda bulunan şehit yakınları, gaziler ve izleyiciler, Başkan Karaca’nın bu sözlerini alkışladı.

Sanık avukatının ‘alkış’ tepkisi salondaki gerilimi arttırdı

Sanığın işkence iddialarına tepki gösteren Başsavcı vekili Fatih Karakuş da “İşkence altında ifade verdiğini söyleyerek bu davanın AİHM’den döneceğini düşünüyorsan yanılıyorsun” diyerek tepki gösterdi. izleyicilerin bunu da alkışlaması üzerine araya giren sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, mahkeme heyetinden alkış yapılmasına izin vermemesini istedi.“Alkışı nasıl durdurabilirim” diyen Başkan Karaca’ya avukat Dizdar bir süre itiraz etti.

Bunun üzerine salonda bulunan bazı şehit yakınları gaziler ve izleyici bölümüne oturanlar, Dizdar’a tepki gösterdi. Dizdar ile tepki gösterenler arasında sözlü atışmanın sürmesi üzerine duruşma salonunda kısa süreli arbede yaşandı. Bazı izleyiciler Dizdar’ın bulunduğu bölüme geçmek isterken salonda gelen Jandarma ekipleri araya girerek izleyicilerin avukatların bulunduğu bölüme geçmesine izin vermedi.

Gerginliğin uzaması üzerine salonda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk vatandaşlara seslenerek, “bu oyunlara gelmeyin, vakur durun, Adaletin sağlanmasına yardımcı olun, Yoksa bunların oyununa geliriz” diyerek kalabalığı sakinleştirdi.

Bu tartışmanın ardından bir süre daha savunmasını yapan sanık Cebeci’nin daha sonra çapraz sorgusuna geçildi.
Kaynak: İHA