Bakan Çavuşoğlu Açıklaması 'Kıbrıs Türk Halkı Her Zamankinden Daha Fazla Türkiye'nin Garantörlüğüne İhtiyaç Duyuyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa’daki temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk halkı her zamankinden daha fazla Türkiye’nin garantörlüğüne ihtiyaç duyuyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa’daki temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “İşletilmeyen süreçler ve Kıbrıs etrafında oluşan yeni tehditler marjında güvenlik ve garantileri yeniden gözden geçirmekte fayda var diye düşünüyoruz ve Kıbrıs Türk halkı her zamankinden daha fazla Türkiye’nin garantörlüğüne ihtiyaç duyuyor ve bunu da sesli bir şekilde söylüyor” dedi.

Kıbrıs konusu, Ege konuları, Yunanistan’la aramızdaki ikili konular var olan anlaşmazlıklar sorunlar konusunda biz her zaman en üst düzeyde de görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Diplomasiyi sonuna kadar işletmemizde fayda var. Şimdi önümüzde bir A planı var bu da Kıbrıs’ta bir çözüm süreci ve biz tamamen buna odaklandık ve bu süreç öyle veya böyle sonuçlanıncaya kadar olumlu ya da olumsuz, biz bu A planına odaklanacağız. Eğer olmazsa o zaman B planı C planı onlara o zaman bakarız her zaman vardır ama şimdi önemli olan A planını işletmektir buraya odaklanmaktır” ifadelerini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Biraz önce sayın bakanında ifade ettiği gibi sıfır asker sıfır garanti hiç bunlar olmayacak hadi gelin konuşalım. Neyi konuşacaksınız? Siz daha müzakere etmeden her şeyi bitirdiniz konuşacak ne var? Dolayısıyla gerçekçi ve makul düzeyde yaklaşılması lazımdır” dedi.

Akıncı: ”Bu ada da sayıca az olan Kıbrıslı Türklerin daha da fazla güvenlik kaygıları ve endişeleri vardır”

“Biz bir ilke koyduk son 2 yıldan beridir. Bu da son derece anlamlı ve önemli bir mesaj içeriyor ve Bunu Türkiye Cumhuriyeti canı gönülden destekliyor” diyen Akıncı, “Dedik ki 12 Ocak 2017 Cenevre ortak açıklamasına da girdi bir tarafın güvenlik ihtiyacının karşılanması diğer taraf için tehdit algısı oluşturmamalıdır gibi bir ilkeyi de kabul ettik. Dolayısıyla burada makul olanı arayıp bulmamız lazım. Yalnız bu konuda endişe içinde olan Rum toplumu değildir. Bu ada da sayıca az olan Kıbrıslı Türklerin daha da fazla güvenlik kaygıları ve endişeleri vardır” ifadelerini kullandı.

Akıncı: “Kıbrıs’ta bir çözüm her iki tarafın da eşitliğini özgürlüğünü güvenliğini içermelidir”

Akıncı, “Yani güvenlik başlığını sadece Rum tarafı konuşmak istiyor diye de bir durum da yoktur. Böyle de bir yanlış algı yaratılmaya çalışıyor. Hep ben söylerim altını çizerim bir kere daha çizmekte yarar görüyorum. Kıbrıs’ta bir çözüm her iki tarafın da eşitliğini özgürlüğünü güvenliğini içermelidir. Bunun yolarını oturalım konuşalım ön şartsız bir şekilde. Biz hazırız Türkiye’de hazır. Buyursunlar Cenevre’nin koşullarını yaratalım ön koşullarla önünü tıkamayalım” diye konuştu.

Kaynak: İHA