ABD Ticaret Bakanı Ross Açıklaması

'Temel kuralımız 'zarar vermemek' olacak çünkü NAFTA ve diğer ticaret anlaşmalarından bazı kazanımlarımız oldu' 'NAFTA müzakereleri için en uygun zaman aralığı ağustosocak dönemi'.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Donald Trump yönetiminin Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) yönelik yeniden müzakare sürecindeki en önemli kuralının mevcut kazanımlara “zarar vermemek” olacağını söyledi.

Ross, Washington merkezli düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center'ın düzenlediği panelde NAFTA'nın yeniden müzakere edilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ABD'li bakan, yaklaşık 23 yıl önce yürürlüğe giren anlaşmanın güncellenmesi gerektiğini belirterek, NAFTA'nın finansal hizmetler, fikri mülkiyet hakları, dijital ekonomi, hijyen ve çevre standartları gibi birçok başlıkta yetersiz kaldığını anlattı.

Müzakere sürecine hiçbir tarafın fedakarlık etmesini gerektirmeyecek bu yeni alanlardan başlayacaklarını bildiren Ross, bunların halledilmesi en kolay konular olacağını dile getirdi.

Bunun yanı sıra mevcut kazanımların korunmasına önem vereceklerini söyleyen Ross, 'Temel kuralımız 'zarar vermemek' olacak çünkü NAFTA ve diğer ticaret anlaşmalarından bazı kazanımlarımız oldu.' ifadesini kullandı.

- 'En uygun zaman aralığı ağustos-ocak'

Ayrıca gelecek sene Meksika'da ve ABD'de yapılacak seçimlerin müzakereleri zorlaştırabileceğini kaydeden Ross, resmi olarak en erken 16 Ağustos'ta başlaması beklenen NAFTA müzakereleri için en uygun zaman aralığının ağustos-ocak dönemi olduğu görüşünü paylaştı.

NAFTA'da yapılacak revizyonların diğer ticaret anlaşmaları için temel oluşturacağını dile getiren Ross, bu nedenle müzakerelerin mümkün olduğunca çabuk tamamlanmasını hedeflediklerini aktardı.

- 'Temel amacımız ticaret açığını düşürmek'

Ross, hem NAFTA hem diğer ticaret anlaşmalarına yönelik müzakerelerdeki temel amacın ABD'nin ticaret açığını düşürmek olacağına dikkati çekti.

Bu amaca ulaşmak için adil olmayan uygulamalardan kaynaklanan 'haksız ticaret açıklarını' hedef alacaklarını bildiren Ross, 'Haksız ticaret açıkları doğal nedenlerden değil adil olmayan teşviklerden, eşit olmayan şartlardan ya da uygun olmayan diğer uygulamalardan kaynaklanıyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA