Bakan Avcı Eskişehir'de

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir’de düzenlenen UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Eğitim: Türk Eğitim Sisteminin Stratejik Yönelimler Panelinin açılışına katıldı.

Bakan Avcı Eskişehir'de
Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezinde düzenlenen panelin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın Türkiye’de en çok Anadolu Üniversitesi’ne yakışacağına söyledi.

Avcı, “Çünkü Anadolu Üniversitesi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini belirlemeden yıllar önce, önce bütün Türkiye’de, sonra bütün dünyaya seslenen bir eğitim hamlesini başlattı Açıköğretim Fakültesinin kurulmasıyla. Ben de o fakültenin genç ve saçları da olan bir asistanı olarak bu süreçte rol aldığım için gerçekten iftihar ediyorum ve dolayısıyla rektörümüze bir kez daha çok teşekkür ediyorum” dedi.



Türkiye, 2017 yılında yapılacak olan UNESCO Genel Kurulunda UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine aday”

“UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine de 2017 yılında yapılacak olan UNESCO Genel Kurulunda Türkiye aday” diyen Avcı, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin UNESCO komisyonunun girişimleri sonucunda dünya miras listesindeki Türkiye varlığının sayısı 16’ya çıktı. Geçici listedeki unsur sayımız 70’in üzerine çıktı ve Türkiye dünya miras komitesi üyeliğine, Öcal beyin başkanlığı döneminde bu üyeliğe UNESCO tarihinde alınan en çok oy ile seçildi. İnşallah yine UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine de 2017 yılında yapılacak olan UNESCO Genel Kurulunda Türkiye aday. Şimdiden hayırlı olsun inşallah. Hep beraber, sadece komisyon olarak değil, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olarak da sonbaharda yapılacak olan genel kurula kadar bu konudaki kulis faaliyetlerimizi, tanıtım faaliyetlerimizi son hızla sürdürmemiz gerekiyor. İnşallah Türkiye tıpkı Dünya Miras Komitesi’ne seçilirken olduğu gibi yüksek bir oyla yürütme kurulu üyeliğini gerçekleştirir. Uzun bir zamandan beri yürütme kurulu üyeliği yok Türkiye’nin. Onun için de ayrıca değerli başkanımıza, Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyorum.”

“En önemli görev eğitim kurumlarının”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında en önemli görevin kuşkusuz eğitim kurumlarına düştüğünü kaydetti.

Gündoğan, “Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, UNESCO aracılığıyla tüm dünyada karşılık bulmuştur. 17 hedefi kapsayan bu ajanda da hedef 4 nitelikli eğitim başlığı altında 34 göstergesiyle ve diğer hedeflerle olan ilişkileriyle stratejik temalardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Hedef, alt hedef ve göstergeler, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm öğretim basamaklarını kapsamaktadır. Eğitime erişim, kaliteli eğitim, yetişkin eğitimi, toplum cinsiyet ve kız çocuklarının eğitimi, hassas grupların eğitimi, teknik ve mesleki becerilerin geliştirilerek istihdama katkı sağlanması ve gelişmekte olan ülkelerin yükseköğretim programlarına katkı sunulması yükseköğretim kurumlarının da içinde yer aldığı öncelikli alanlar arasında yer almaktadır” diye konuştu.



“Yükseköğretim kurumları stratejik sorumluluğa sahiptirler”

Prof. Dr. Gündoğan, üniversitelerin evrensel olarak tanımlanan üç işlevinden bahsedildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bunlar; eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkıdır. 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında yeniden tanımlanan bu işlevlerin gerçekleştirilmesinde yükseköğretim kurumları, sahip oldukları akademik insan kaynağı, bilgi birikimi ve kurumsal kapasiteleriyle stratejik sorumluluğa sahiptirler.”

Panelin açılışına Bakan Avcı’nın yanı sıra UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Dündar Ünlü ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: İHA