Türk Doktorlardan Senegalli Meslektaşlarına Seminer

Uluslararası Organ Nakli Ağının programı kapsamında Senegal'de bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ünal ile İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku, bu ülkedeki meslektaşlarına sunum yaptı

Uluslararası Organ Nakli Ağının (International Transplant Network) programı kapsamında Senegal'de bulunan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal ile İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu ülkedeki meslektaşlarına yoğun bakımla ilgili seri seminerler verdi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) koordinasyonuyla Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), Karaciğer Nakli Derneği, Tıp Hukuku Derneği ve Türk Yoğun Bakım Derneği'nin işbirliğinde yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı heyetince Senegalli doktorlara yönelik yoğun bakım konulu seminer düzenlendi.

Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ünal, seminerde yaptığı sunumda, Türkiye'de, toplam hastane yatak sayısının 210 bin, yoğun bakım yatak sayısının ise 30 binin üzerinde olduğuna işaret ederek, Türkiye'de yoğun bakıma ciddi yatırım yapıldığını söyledi.

Dünya nüfusunun şu anda yaklaşık 7,3 milyar olduğunu, bunun 2030'da 8,5, 2050'de 9,7 milyara yükseleceğini anlatan Ünal, şunları kaydetti:

'Afrika'daki gelişmekte olan 49 ülkenin nüfusunun 2030'a kadar iki misline çıkması bekleniyor. Ülkelerde yeni problemler çıkacak. Düşük gelirli ülkeler genç nüfusu iyi eğitip, üretime yönlendirebilirse, dünyanın en fazla gelişen ve üretim yapan ülke olma şansları var. Ancak bu sağlanamazsa, ciddi problemlerle karşılaşacaklar. Bunların arasında sağlık ve yoğun bakım problemleri de var.'

Özellikle gelişmiş ülkelerde 60 yaş üzeri nüfusun arttığına dikkati çeken Ünal, bunun sonucunda, yoğun bakıma ihtiyacın da giderek arttığını söyledi.

Ünal, ABD'de bir sene içinde her şahıs için neredeyse 10 bin, düşük gelirli bazı Afrika ülkelerinde ise 20 dolar sağlık harcaması yapıldığına dikkati çekerek, özellikle yoksul ülkelerin, genel sağlık programlarını ön plana çıkarma eğiliminde olacaklarını, pahalı ve komplike yoğun bakım gibi yapılanmalara ise yeterli kaynak ayıramayacaklarını ifade etti.

Öte yandan, birçok varlıklı ülkenin bile pahalı sağlık yatırımlarını azaltma eğiliminde olduklarına dikkati çeken Ünal, 'Yoğun bakıma ulaşım ve burada yer bulmak, gelecekte de kısıtlı, zor olabilecek. Bunun çözümünün sadece yoğun bakım yataklarının artırılması olduğundan emin değilim. Bunun yerine daha ciddi organizasyonlarla bu işin götürülmesi lazım.' değerlendirmesinde bulundu.

Ünal, teknolojinin yoğun bakımda birçok olanağı sunduğunu belirterek, uzmanların, gelecekte hastanelerin küçüleceğini, küçülen hastaneler içinde yoğun bakımların büyüyeceğini, daha spesifik hastanelerin ortaya çıkacağının, tele-tıbbın ve robotların kullanımının artacağını, hastane ve evde bakım arasındaki ilişkinin güçleneceğini öngördüklerini bildirdi.

Ünal, daha sonra sepsis ve suni solunum konularında sunum yaptı.

Prof. Dr. Utku da yoğun bakımda beslenme, yoğun bakımda diyaliz ve böbrek sorunları, beyin ölümü tanısı, potansiyel organ bağışçısının tedavisi konusunda seminer verdi.

Utku, kritik hasta beslenmesinin önemli bir sorun olduğunu belirterek, konuyla ilgili birikimini meslektaşlarıyla paylaştı.

TONV Başkanı Eyüp Kahveci de seminerin açılışında yaptığı konuşmada, organ bağışı ve nakli ile bunlarla ilgili özellikle yoğun bakım konusunda Uluslararası Organ Nakli Ağına dahil ülkelerdeki doktorlarla bir araya geldiklerini, hastane ve bakanlık ziyaretleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Senegalli uzmanların, bu programı ülkelerinde de başlatmak istemeleri üzerine Senegal'in ağa dahil olduğunu ifade eden Kahveci, programın Türk ve Senegalli doktorlar arasında işbirliği oluşturmasını temenni etti.
Kaynak: AA