Teknoloji Geliştikçe, Kalaycılık Ölüyor

Teknolojinin gelişimi ve mutfaklarda bakır kullanımının azalması kalaycılığı da kaybolan meslekler grubuna sokuyor.

Teknoloji Geliştikçe, Kalaycılık Ölüyor
Eskişehir’de 40 yıllık kalaycı Ramazan Kalay, ilgisizliğin devam etmesi halinde bir sonraki neslin kalaycılığın ne olduğunu bilmeyeceğini ifade etti.

Dedelerinin Osmanlı döneminden itibaren kalaycılık yaptığını, Cumhuriyet döneminde de bu nedenle Kalay soyadını aldıklarını belirten Ramazan Kalay, "Benim görüşüm, bakırın kullanımı eskiye göre azaldı. Yeni teknolojiler çıktıkça bakırın değeri azaldı. Bu mesleğe de yansıdı tabii. Bu meslek dededen bize kalmasına rağmen benim çocuğum dahi bu mesleğe yönelmek istemedi. Artık çocuklar, doktor olmak, öğretmen olmak istiyorlar. Kalaycılık gibi, demircilik gibi el işleri hiç akıllarından geçmeyen bir meslek dalı. Teknoloji geliştikçe bu mesleklerin de yavaş yavaş sonu geliyor. Benim neslimden sonra muhtemelen kalaycılık da son bulacaktır diye düşünüyorum. Kaybolmaya yüz tutmuş bir sanat. Halbuki bakır ne kadar önemli bir şey. Hem daha sağlıklı hem de daha manevi bir yanı var. Ancak bakıra olan ilgi de artık yok denecek kadar az" dedi.



"Kalaycılık, toplumumuz için bir gelenek"

Kalaycılığın Türk toplumunda bir gelenek haline geldiğinin altını çizen Kalay, "Ben 10 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Ben dedemden öğrendim bu işi diyebilirim. Eskiyle bugünü kıyasladığımda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; eskiden biz 3 kişi işlerimizi yetiştiremezdik. Şimdi tek başıma bu işi halledebiliyorum. Eskiye kıyasla talep çok düşük. Tabi bu bizim dededen kalma bir geleneğimiz. Bu mesleğin kaybolması en çok beni üzer. Bitti mi, bir dahası yok" şeklinde konuştu.



"Gençler, kalaycılığa ön yargı ile bakmasınlar"

Açıklamasını gençlere seslenerek sonlandıran Kalay, "Gençlere tavsiyem, bu işe ön yargı ile bakmasınlar, maddi kazanç gözüyle de bakmasınlar. Kalaycılık bir Türk geleneğidir. Yüzyıllardır yapılmış bir sanat bu. Bir çare bulunmazsa muhtemelen bizden sonraki nesil kalaycılığı bilmeyecek. Bunu kaybolmaya mahkum edemeyiz. Türkiye’de kalaycılık yapan kaç kişi kaldı bilemiyorum, ancak bizden sonraki nesil için hiçbir kalaycı bugün ümitli değildir düşünüyorum. İnşallah her şey çok daha güzel olur diye ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA