'Rusya'nın Bizim Domatesimize İhtiyacı Var'

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak: '(Rusya'ya domates ihracatındaki kısıtlama) Ben Rusya'nın da bu kararını biraz yumuşatacağı düşüncesindeyim. Rusya'nın bizim domatesimize ihtiyacı var' 'Şu an oradaki üretim halkın ihtiyacını karşılayacak kapasitede değil. 45 yıla kadar bizden veya başka ülkeden domates ithal etme zorunluluğu var'

MUSTAFA GÜNGÖR - Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya'nın domates ithalatına uyguladığı kısıtlama kararını biraz yumuşatacağını düşündüğünü belirterek, 'Rusya'nın bizim domatesimize ihtiyacı var.' dedi.

Kavak, Türkiye ile Rusya'nın domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararını AA muhabirine değerlendirdi.

Rusya'nın birkaç yıldır domates alanında ciddi yatırımlar yaptığını dile getiren Kavak, 'Domates ve diğer sebzelerin üretimi noktasında yatırımları var. Biz de doğal olarak alternatif pazarlar üretmek durumundayız. Bunun çalışmalarını zaten yaklaşık 2 yıldan beri ihracatçı birlikleri olarak Ekonomi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iş birliğiyle yapıyoruz.' diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde Rusya pazarını telafi edici bir takım pazarlar bulmaya çalışacaklarını anlatan Kavak, şöyle konuştu:

'2015 yılı Kasım ayından beri zaten zaten Rusya'ya domates gönderemiyoruz. Bu süreçte ülkemizdeki üretimde de bir düşüş var. Türkiye'de domates fiyatlarının yükselmesinin temel nedenlerinden birisi de bu. Üretici 'Rusya domates ithal etmeyeceğini göre, bizim ürünlerimizi alamayacağına göre biz ürettiğimizi kime satarız' diye düşünüp bunun endişesi yaşadık. O üretimi biraz frenledi. 2 yıldır üretim düştü. İç piyasada da fiyatlar anormal derecede yükseldi. Tamamen üretimden kaynaklanan bir olay. Burada çok ciddi tedbirler almak, alternatif pazarlar üretmek zorundayız. Üreticiyi ürettiğinin satılacağı güvencesini vermek zorundayız. Psikolojik olarak 'ben ürettiğim ürünü rahatlıkla pazarlayabilirim' demeli. Bu güvenceyi alması gerekiyor.'

- 'Geçiş dönemi biraz bizi yorabilir'

Kavak, Rusya'nın ana pazar olduğunu, ihracatın yaklaşık yüzde 40'ının buraya yapıldığını, bu pazarın yarattığı boşluğun da bir şekilde doldurulması gerektiğini ifade etti.

Mevcut pazarlardaki payı artıracaklarını aktaran Kavak, şöyle devam etti:

'Domateste mevcut pazarlarımızı koruyup oradaki ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Bu biraz zaman alacak. Geçiş dönemi biraz bizi yorabilir ama bir şekilde aşmamız lazım. Ben Rusya'nın da bu kararını biraz yumuşatacağı düşüncesindeyim. Rusya'nın bizim domatesimize ihtiyacı var. Şu an oradaki üretim halkın ihtiyacını karşılayacak kapasitede değil. 4-5 yıla kadar bizden veya başka ülkeden domates ithal etme zorunluluğu var. Şu an pazarda inanılmaz domates boşluğu var. Onu çeşitli ülkelerden temin etme çalışmaları var. Türkiye'den ithalatı durdurdular ama başka ülkelerden hala domates ithalatı yapılmakta. Türkiye için de bu kararın yumuşatılacağını düşünüyorum.'

Erdemli ilçesinde domates üreticiliği yapan Bahri Dölek, Rusya'nın önemli bir pazar olduğunu belirterek, 'Yaklaşık 2 yıldır Rusya'ya ihracat yapamıyoruz. Bu nedenle biraz sıkıntı yaşadık. Biz de ürünlerimizi Irak ve iç piyasaya veriyoruz. Rusya bizim için önemli bir pazar. Rusya'nın bize bizim de Rusya'ya ihtiyacımız var. Sorunların en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz.' dedi.
Kaynak: AA