Terör Listesinden Çıkarılan Hikmetyar, Kabil'e Döndü

Afganistan’ın eski Başbakanı ve Hizb’i İslam’ın lideri Gulbeddin Hikmetyar hükumet ile barış anlaşması imzaladıktan 8 ay sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’e döndü.

Gulbeddin Hikmetyar, Afganistan’ın doğusundaki Celalabad kentinden sıkı güvenlik önlemleri altında Kabil’e geldi. Afgan ordusu helikopteri yol boyu Hikmetyar’ın konvoyunu korudu. Çok sayıda katliamla suçlanan Hitmetyar, hükumetle vardığı anlaşma ile Afganistan’ın anayasasını ve şiddeti sonlandırmayı kabul etmişti. Hikmetyar’ın bugün Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani görüşmesi ile görüşmesi bekleniyor. Ayrıca Hikmetyar yarın ünlü bir camide namaz kıldıracak.

Afganistan eski Başbakanı Hikmetyar, Afganistan tarihinin en tartışmalı liderlerinden biriydi. Hikmetyar 1996-97 yılları arasında Afganistan’ın başkanlığını yapmıştı. Taliban’ın gücünü arttırmasıyla, Hikmetyar 1996’da Kabil’i terk etmek zorunda kalmıştı. 2003’te ise ABD tarafından terörist ilan edilmişti. 1980’lerde Hikmetyar, Sovyetler işgali sonrası dönemde, kente hedef göstermeden ateş açması nedeniyle ‘Kabil Kasabı’ olarak anılmıştı. Ayrıca Hikmetyar, ABD tarafından Taliban ve El Kaide’yi desteklemekle suçlanmıştı. Hikmetyar, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin terör listesinden çıkarıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise, Hikmetyar’ı Şubat ayında kara listeden çıkarmıştı.
Kaynak: İHA