Afyonkarahisar Belediyesinin Termal Kamera İle 'Görüntüleme' Yaptığı İddiası

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından kentte termal kamera sistemi kurularak izleme yapıldığı iddia edildi. 250 bin TL’ye mal olan büyük termal kamera 12 bin metre menzille 32x zoom özelliğine sahip. Termal kameranın bir alışveriş merkezini ve bir apartmanın balkonuna zoom girip net görüntü elde etmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Afyonkarahisar Belediyesinin Termal Kamera İle 'Görüntüleme' Yaptığı İddiası
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Hıdırlık tepesi ile birlikte kentin muhtelif noktalarına kurulan termal kamera sistemi tartışmalara neden oldu. Kamera sistemi ile ilgili ulaşılan İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı sistemin kendilerine ait olmadığını belirtirken, yeni kurulan sistemin görüntülerinin belediye resmi internet sitesindeki “şehir kameraları” bölümünde yer almadığı yanı kamu tarafından izlenemediği görüldü.

Görüntülerin Afyonkarahisar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğünde kayıt altına alındığı belirtildi.

Hıdırlık tepesinde yaklaşık 10 metre yükseklikteki bir direğe kurulan termal kameranın görüntü alma esnasında 90 derece açı değiştirme özelliğine de sahip olduğu gözlendi. Basın toplantısında Hıdırlık tepesinde kurulan termal kamera ile bir alışveriş merkezine zoom yapılarak insanların ve kafeteryadan net görüntü elde edilmesi dikkatlerden kaçmazken ayrıca bir apartmana da yapılan zoomlamada üst katlardaki balkonlardan da netlik elde edilmesi düşündürücü oldu.

“Görüş açımızda adliye ve emniyet yok”

Yaşanan tartışmalar üzerine kamera görüntülerinin alındığı birimde bir basın toplantısını düzenleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise yaklaşık 250 bin TL’ye mal olan termal kameranın özelliklerini anlattı. Başkan Çoban, “Kameramız önce kalesinin tepesindeydi bayrak direği ile birlikte. Ancak biz tam orada çalışamaya başladık müzeye şikayet olmuş, müze hemen geldi ve çalışmayı iptal ettirdi. Biz de onu Hıdırlık tepesine almak zorunda kaldık. Kamera ses kaydı almıyor. İnsan saptamada 4 bin metre. İnsan taramada 4 bin 100 metre. İnsan kimliği algılamada 500 metre. Termal etkili mesafede 12 bin metre. Araç taramada 3 bin 300 metre, araç tanımlamada bin 100 metre. Görüş açımızda adliye ve emniyet yok. En basitinden bizim beldelerimiz ihale yaptı yoldan geçen herkesi izliyorlar. Ama bu kelimede yanlış ‘izlemek’ değil. Bu bir tedbir güvenlik tedbiri, sokaktaki bir insan izleniyorum diyemez, böyle bir iddiası olamaz. Kamuya açık olan bir yerde oturup, yiyen, içen ne yapıyorsa ben izleniyorum diyemez. Zaten oraya, sokağa çıkmak izlendiğini kabul etmiş demektir” dedi.



“Biz belediyeyiz ben niye insanların özelini izleyeyim?”

Termal kamera ile adliye ve emniyet gibi kurumların izlendiği yönündeki iddialara da yanıt veren Başkan Çoban, bunun doğru olmadığını savundu. Bu tür izlemelerin yapılması için termal kameranın şart olmadığını istenirse normal kamera sistemleri ile de izleme yapılabileceğini aktaran Başkan Çoban şunları söyledi:

“Bu sistemde termal kamera olmasının ya da normal bir kamera olmasının farkı yok. Neden? İnsanlarını özeli izlenecekse adliyeye kim giriyor? Cafede kim kimin oturuyor? Emniyete kim götürüldü? Bu izlenecekya, bunu izlemek için termal kamera şartı yok. Biz iyisini almışız normal kamerada da bunu yapabiliyoruz. Zaten 5-7 yıldır bunu yapıyoruz ve ya diğer iller hepsi yapıyor. Bugün yapmıyoruz bunu. Yani ben izleyeceksem normal kamera ile de yani termal olması önemli değil. Zaten 7 yıldırı bizim kameralarımızdan görülüyor. Termal olmasını biz niye istedik? Biz şehrin içerisinde kendimize ait tesisleri korumak için oraya odaklayacağız oraları özel takip edeceğiz. Bir de yangınları takip edeceğiz. Rize’de termal kamera var, Antalya’da yeni çıkmış termal kamera alım ihalesine. Biz belediyeyiz ben niye insanların özelini izleyeyim? 8 yıldırı izleme ile ilgili hep teşekkür geldi.”
Kaynak: İHA