Ulusal Fenilketonüri Günü

Bitlis Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Merve Erken, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Erken, yaptığı yazılı açıklamada, fenilketonürinin, kalıtımsal geçişli ve akraba evliliklerinin ciddi risk taşıdığı bir metabolizma hastalığı olduğunu ifade etti.

Hastalığın besinlerle alınan proteinlerin metabolizmasında görevli enzimin eksikliği veya yokluğuna bağlı kanda fenilalanin yüksekliğiyle seyrettiğini aktaran Erken, şunları kaydetti:

'Bu durum zamanla ileri derecede beyin hasarı ve zeka geriliğine neden olmaktadır. Türkiye hastalığın sık izlendiği ülkelerdendir. Dünyada doğan her 10 bin bebekten biri fenilketonüri tanısı alıyorken ülkemizde bu oran 4 bin 500 kişide bir şeklindedir. Bitlis'te her yıl yaklaşık 7 bin 500 canlı doğum meydana gelmektedir. Hastalığın erken tanınıp tedavi edilmesi açısından Ulusal Neonatal Tarama Programı çerçevesinde her yeni doğmuş bebeğin ilk 48-72 saatten sonra topuk kanı doğduğu hastanede ve ilgili aile sağlığı merkezinde aile hekimi tarafından alınarak gelişmiş laboratuvarlara gönderilmektedir. Alınan topuk kanından biyotinidaz eksikliği, konjenital hipotiroidi ve kistik fibrozis ile fenilketonüri taraması yapılmaktadır. Pozitif veya şüpheli durumlarda bebekler ilgili kliniklere sevk edilerek erken tanı ve uygulanan etkin diyetle hastalık nedenli oluşabilecek zeka geriliği engellenebilmektedir. İlimizde tarama programıyla son 6 yılda tanı alan 16 fenilketonüri hastamız bulunmaktadır. Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hedefimiz, tüm vatandaşlarımızın koruyucu sağlık hizmetlerinden eksiksiz yararlanmasıdır.'

Kaynak: AA