Sigarayı Bırakmak İçin Ramazan Fırsat

Yeşilay Tokat Şube Başkanı Dr. Cihat Zülfüoğulları, sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayının bir fırsat olduğunu söyledi.

Sigarayı Bırakmak İçin Ramazan Fırsat
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile açıklamalarda bulunan Yeşilay Tokat Şube Başkanı Dr. Cihat Zülfüoğulları, sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu söyledi.



Sigaranın dünyada her yıl 5 milyon, ülkemizde de her yıl 100 binden fazla insanın hayatına mal olduğunu belirten Zülfüoğulları, Ramazan ayının sigara bağımlılığından arınmak için bir fırsat olduğunu belirterek,"Ramazan güzelliklerin başlangıcıdır, kötü olan ne varsa uzaklaşmanın ayıdır. Sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayı bir fırsat. İstiyoruz ki bu Ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmaya söz verilsin, bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın" dedi.

Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısının sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakıldığına dikkat çeken Zülfüoğulları,"2004 yılı verilerinde de çocuk ölümlerinin üçte birinin kaynağı ise pasif içiciliğe bağlanmıştı. Korkunç olan bu oranın giderek artış göstermesi. Öyle ki; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle riski altında. Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Ani bebek ölümü riski ve çocuklarda astım solunum enfeksiyonları 2,5 kat artıyor. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit daha sık görülüyor. Sigarayı bırakmak isteyenler bir uzman desteğiyle bu süreci kolaylıkla ve doğru bir şekilde atlatabilir" diye konuştu.

Kaynak: İHA