Fedakar Türk Öğretmenlere Afrika'da Dillere Destan Düğün

Gine’de Türkiye Maarif Vakfı (TMV) okullarında öğretmenlik yapan Türk çift, başkent Konakri’de benzersiz ve ilginç bir düğünle dünya evine girdi.

Fedakar Türk Öğretmenlere Afrika'da Dillere Destan Düğün
TMV Konakri İlkokul Müdürü ve İngilizce Öğretmeni Recep Görmez ve TMV Konakri Kız Lisesi Müdürü ve Türkçe Öğretmeni Hatice Akkaş, 7 ay önce görevlendirildikleri Gine’ye düğün yapmadan geldi. Okullardaki acil ihtiyaç için fedakarlık yapan çift, başkent Konakri’de 24 Mayıs günü unutulmaz bir düğünle evlendi. Çiftin düğün davetiyesinde damadın annesi olarak ’manevi annemiz’ dedikleri Türkiye’nin Konakri Büyükelçisi Nur Sağman yazılırken, gelinin babası olarak da çok sevdikleri TMV Gine Koordinatörü Selahattin Yazar’ın ismi yer aldı. Çiftin düğün hazırlığı Büyükelçi Sağman’ın konutunda yapılırken, gelin yine manevi annesi Büyükelçi Sağman’ın evinden çıktı. Genç çift için Gine Hükümet Sözcüsünün aracı gelin arabası olarak tahsis edildi. Büyükelçinin aracı ile birlikte konvoy yapılarak düğün salonuna gelen çift, salona yerel müzikle girişi yaptı ve Ginelilerin büyük coşkusu ile karşılandı. Düğünde, gelin ve damada sürpriz kına da düzenlendi.

Bindallı giymiş Gineli küçük kızlar ’kınayı getir’ türküsünü seslendirdi ve kına tepsisi taşıyan Gineli bir davetli gelinin eline kına yaktı.

Kızı manevi babadan istediler

Türkiye’den özel olarak getirtilen nikah memuru cübbesini giyen Büyükelçi Sağman, sembolik olarak çiftin nikahını tekrar kıydı. Manevi baba Yazar’ın, ’Kızımı istemeyi unuttunuz’ hatırlatması üzerine, Büyükelçi Sağman, Yazar’dan Allah’ın emri ile gelin Hatice Akkaş’ı damat Recep Görmez’e istedi. Yazar da "Lokumumuz yok ama lokum gibi çocuklarımız var" diyerek kızı verdiğini söyledi.



Şahitliğini TİKA Konakri Koordinatörü Mehmet Yazgan ve Ekonomi ve Finans Bakanlığı Daire Başkanı Aminatou Toure Kaba’nın yaptığı nikah Fransızca ve Türkçe kıyıldı. Prestijli davetlilerin olduğu düğünde bölgedeki Türk iş adamları, Maarif okul çalışanları, öğrencileri ve ailelerinin yanı sıra ülkenin en önemli konumlarından birine sahip olan ve Gine’de özel statüye sahip Ekonomi ve Sosyal İşler Konseyi Başkanı Rabiatou Serah Diallo, Türkiye Maarif Vakfı Afrika Masası Sorumlusu Tuncay Çilesiz ve Sosyal İşler ve Daire Başkanı Hamza Öztürk, Büyükelçi Sağman’ın ablası Konsolos Ömür Sağman da bulundu.

Çiçeği Büyükelçi Nur Sağman yakaladı

Gine’nin en ünlü müzik gruplarından Soul Bangs’in konser verdiği düğünde Gineli çocuklar da çeşitli gösteriler yaptı. Türk müzikleri ile dans eden çift daha sonra düğün pastasını kesti. İlk defa Türk düğünü, Türk gelin ve damadı gören Gineliler, sevinç gösterilerinde bulunup çiftle bol bol fotoğraf çektirdi. Düğün sonunda gelinin attığı çiçeği ise Büyükelçi Nur Sağman yakaladı.

Damat Recep Görmez "Maarifin sembolleri olduk. Düğün yapmaya vaktimiz olmamıştı. Nikahı yapıp görevlendirilmiştik, düğünü burada gerçekleştirmiş olduk" açıklamasını yaparken özel düğünden duyduğu sevinci paylaştı. Büyükelçi Sağman ise öğretmen çiftin fedakarlığının altını çizerek Gine’deki ihtiyaçtan dolayı nikah kıyıp alelacele gelen gençlere bu şekilde bir jest yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Maarif Vakfı Gine Koordinatörü Yazar da Gine okullarının devraldıkları ilk okullar olduğunu, 20 Ekim 2016’da devralınan okullarda anaokulundan liseye kadar 9 okul bulunduğunu ve ihtiyaç sebebiyle Türkiye’den öğretmen istediklerini belirtti.

Bu istekleri sonucunda ulaştıkları nişanlı çift acele ile resmi nikah kıyarak Gine’ye görev başına geldi. "Düğününü yapmak bize düştü" diyen Yazar, "Düğün ve mezuniyeti birlikte yapacağız diye öngördük" dedi.

Mezuniyeti iki gün olarak planladıklarını ifade eden Yazar, "İkinci güne düğünü ve konseri ekledik. Davetiye bastırdık. Kız tarafı olarak beni, erkek tarafı olarak Nur Hanımı yazdık. Çiftimiz Vakfımızın simgeleri oldu" açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA