Hibe Teşvik Miktarı Ve Başvuru Yolları

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Abdullah Akbulut, geri ödemesiz devlet teşvikleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Hibe Teşvik Miktarı Ve Başvuru Yolları
Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Abdullah Akbulut, geri ödemesiz devlet teşvikleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. "Ekonominin büyümesi, ticaretin içerde ve dışarda geliştirilmesi, Türk şirketlerinin yurt dışında markalaşabilmeleri amacıyla Ekonomi Bakanlığı; KOSGEB, TÜBİTAK, Ticaret Odaları, Kalkınma Ajansı gibi birçok kurum ‘Geri Ödemesiz (hibe) Teşvikler’ veriyor" diyen Akbulut, destek miktarını ve başvuru yollarını anlattı.

“Devletin amacı üretim ve istihdamı artırmak”

Teşviklerle, tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması amaçlandığını söyleyen Akbulut, "Yurt dışı iş gezileri, fuarlar, işletmelerin ürün ve hizmetlerini sergilemeleri açısından önem taşıyor. Yurt içinde yer alan tedarikçi, üretici ve aracı firmalar, fuarlarda yer alan işletmelerle yeni iş anlaşmaları gerçekleştirerek rekabet yoğun piyasa koşullarında büyük bir avantaj elde ediyorlar. Diğer yandan pazarlama, artık işletmelerin ana unsurlarının başında gelmektedir. Yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yansımaları sadece yurtiçinde değil yurtdışında da karşılık bulmaktadır. Ülkemizin artık küresel ölçekte bir cazibe merkezi haline gelmesiyle birlikte yurtiçi fuarlarına etkin bir şekilde katılım daha büyük bir önem arz ediyor. Bu gelişmelere kayıtsız kalmayan devlet kurumları, işletmelerin yurtiçi fuarlara katılmalarını desteklemek, cesaretlendirmek ve etkin rol oynamalarını sağlamak amacıyla ’Yurtiçi Fuar Destek Programı’ ile yüksek oranlarda destekler veriyor" açıklamasında bulundu

Teşvik işlemleri hizmeti

Yurt içi ve yurt dışı yapılan marka tescil başvuruları, endüstriyel tasarım tescil başvuruları, patent tescili, eğitim, fuar desteği ve ihracat yapan firmaların ihracat yaptıkları ülkede mağaza showroom kiralama harcamaları gibi birçok konuda hibe alabildiklerini aktaran Akbulut, Adres Patent olarak teşvik işlemleriyle ilgili de hizmet verdiklerini belirtti.

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Abdullah Akbulut, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK destekleriyle şu bilgileri paylaştı:

Ekonomi Bakanlığı destekleri

Yurt dışı iş seyahatleri yüzde 70 75 bin dolar, yurtdışı tanıtım çalışmaları yüzde 60 250 bin dolar, yurtdışı marka tescili yüzde 50 50 bin dolar, yurtdışı ofis-depo kiralama harcamaları (25 birim için) yüzde 60 1 milyon 800 bin dolar, yurtdışı mağaza showroom kira harcamaları (25 birim için) yüzde 60 1 milyon 800 bin dolar, yurtdışı reyon kira & komisyon giderleri (25 birim için) yüzde 60 1 milyon 800 bin dolar, kalite belgelendirme yüzde 50 200 bin dolar, test-analiz giderleri yüzde 50 200 bin dolar, sertifika giderleri yüzde 50 200 bin dolar, eğitim yüzde 70 200 bin dolar, yurtdışı fuar harcamaları yüzde 50 15 bin dolar.

KOSGEB destekleri

Yurtiçi fuar desteği yüzde 50 45 bin TL, yurtdışı iş gezisi desteği yüzde 100% 20 bin TL, tanıtım desteği yüzde 50 25 bin TL, eşleştirme desteği yüzde 50 30 bin TL, nitelikli eleman istihdam desteği yüzde 50 50 bin TL, danışmanlık desteği yüzde 50 20 bin TL, eğitim desteği yüzde 50 20 bin TL, enerji verimliliği desteği yüzde 50 75 bin TL, tasarım desteği yüzde 50 22 bin TL, sınai mülkiyet hakları desteği yüzde 100 30 bin TL, belgelendirme desteği yüzde 100 30 bin TL, test, analiz ve kalibrasyon desteği yüzde 50 30 bin TL

TÜBİTAK destekleri

1602 destek programı - patent destekleri 2 bin CHF
Kaynak: İHA