Burundi'de 23 Askeri Yetkili Görevden Alındı

Ordu Sözcüsü Albay Baratuza: 'Eğitim almak için Avrupa'ya giden ancak görevleri 2015'te sona ermesine rağmen ülkeye geri dönmeyen 23 üst düzey askeri yetkili görevden alındı'.

Burundi Ordu Sözcüsü Albay Gaspard Baratuza, eğitim için Avrupa'ya gönderilen ancak ülkeye geri dönmeyen 23 askeri yetkilinin görevden alındığını duyurdu.

Baratuza yazılı açıklamasında, 'Eğitim almak için Avrupa'ya giden ancak görevleri 2015'te sona ermesine rağmen ülkeye geri dönmeyen 23 üst düzey askeri yetkili görevden alındı.' ifadesini kullandı.

Belçika, Fransa ve Kanada'ya gönderilen askerlerin yurt dışındaki görevlerinin 2015'te sona erdiğini belirten Baratuza, bu tarihten itibaren hiçbirinin geri dönmediğini vurguladı.

Gözlemciler, Tutsi etnik grubuna bağlı söz konusu askeri yetkililerin, Hutu etnik grubuna mensup Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın rejimine karşı oldukları için ülkeye geri dönmedikerini savunuyor.

Gözlemciler ayrıca çok sayıda başka askeri yetkilinin, Devlet Başkanı Nkurunziza'ya karşı isyan başlatmak amacıyla ordudan ayrıldığını da ileri sürüyor.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'Devlet Başkanı'nın yalnızca iki kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede siyasi kriz ve şiddet olayları başlamıştı.

Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetti, 400 binden fazla kişi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Kaynak: AA