Vezirköprü'de Ayçiçeği Tarlalarında Mildiyö Hastalığı Belirlendi

Vezirköprü ilçesinde ayçiçeği ekim sahalarında mildiyö (bir tür bitki hastalığı) hastalığı tespit edildi.

SS 809 Sayılı Vezirköprü Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Fenni Çiftçi, AA muhabirine, bazı mahallelerde ekili ayçiçeklerinde yaptığı incelemede mildiyö hastalığına rastladıklarını söyledi.

Gün aşırı yağışlar nedeniyle üreticilerin ayçiçeği çapasını yapamadığını belirten Çiftçi, bu nedenle ayçiçeği tarlalarında aşırı otlanma olduğunu, bunun da ayçiçeğinin gelişimini engellediğini anlattı.

Geçen yıl da Adatepe, Yağınözü ve Örencik mahallelerinde mildiyö hastalığına rastlanıldığını hatırlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

'Bu yıl hastalık Avdan, Akören, İncesu, Bahçekonak, Çalköy ve Yürükçal başta olmak üzere pek çok mahallede ekili arazilerde hastalık görüldü. İlçedeki arazilerin çoğunu kaplayan hastalık nedeniyle 5 bin dönüm arazi bozularak yeniden ekim yapıldı. Aşırı yağışlar nedeniyle araziler de dere yatağına dönüşmüş durumda. Hastalığın bu yıl yoğun şekilde meydana gelmesinin sebebi aşırı yağmur ve havaların ısınmasıyla birlikte nemden kaynaklanıyor.'

Çiftçi, hastalığa karşı mücadelenin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şu önerilerde bulundu:

'Sağlıklı bitkilerden elde edilmiş tohumluk kullanılmalıdır. Böylece bir yandan sağlıklı bitkiler elde edilmiş, öte yandan toprak bulaştırılmamış olur. Sık ekimden kaçınılmalıdır. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Ağır bulaşık alanlarda buğday ve pancar gibi bitkilerde 7 yıllık ekim nöbetine girilmelidir. Yabancı otla mücadele edilmesiyle kendiliğinden yetişen ayçiçekleri yok edilmiş, dolayısıyla mantar hastalığı canlılığını sürdürecek olan bitkisel ortam ortadan kaldırılmış olur. Tarlada görülecek hastalıklı bitkiler sökülüp yok edilmelidir. Bu işlem bitkiler henüz küçükken yapılırsa sağlam bitkilere bulaşma önlenmiş olur. Bitki artıkları hasattan sonra sökülüp yakılmalıdır. Tarlada su göllenmesine fırsat verilmemeli, drenajı iyi yapılmalıdır.'

Kaynak: AA