Suçluların Korkulu Rüyası 'Mira' Ve 'Akrep'

Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan dedektör köpekler 'Mira' ve 'Akrep', terörle ve uyuşturucuyla mücadelede polislerin en büyük destekçisi Operasyonlarda güvenlik güçlerinin yanında aktif rol alan dedektör köpekler, hassas burunlarıyla suçluların adeta korkulu rüyası haline geldi.

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan dedektör köpekler 'Mira' ve 'Akrep', terörle ve uyuşturucuyla mücadelede hassas burunlarıyla güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi oluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezinde aldıkları eğitimin ardından duyarlı hale getirilerek 'dedektör' olarak görevlendirilmeye hak kazanan köpekler, tayin yoluyla görevlendirildikleri kentlerde güvenlik güçleri ile terör, narkotik, kaçakçılık ve asayiş operasyonlarda aktif rol alıyor.

İdarecileri olan polis memurlarıyla operasyonlarda aktif rol alan 'hassas burunlar', akla gelmeyecek yerlere gizlenen suç unsurlarını tespit ederek ele geçirilmesini sağlıyor. Polis memurlarıyla tayin olan ve emeklilik hakkı bulunan köpeklerin idarecileri ile kurdukları sıra dışı dostluk görenlerin dikkatini çekiyor.

- Hareketleriyle durum tespiti

Tayin oldukları Mardin'de görev yapan dedektör köpekler 'Mira' ve 'Akrep', terör ve uyuşturucu suçlarıyla mücadelede suçluların adeta korkulu rüyası haline geldi.

Özel eğitimle bomba yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirilmesinde, operasyonlarda uyuşturucu ve kaçak malzemelerin bulunmasında büyük fayda sağlayan köpeklere güvenlik güçleri tam güven duyuyor.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, patlayıcı konusunda eğitim almış köpekler, patlayıcı bulunan şüpheli paketi fark ettiğinde, sessizce oturuyor, uyuşturucu ve silah eğitimi almış köpekler ise patileriyle şüpheli pakete vurarak idarecisinden gelecek komutu bekliyor.

Uzman köpekler, hareketleriyle durumu idarecisine bildirerek, tedbir alınmasını ve olası can kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor.

- 'Yüzde 100 güveniyoruz'

Eğitimli köpeklerden 'Mira'nın idarecisi polis memuru, ekip olarak ilk görev yerlerinin İstanbul olduğunu belirtti.

Daha sonra sırasıyla Adana ve Şırnak'ın Cizre ilçesinden sonra Mardin'de göreve başladıklarını aktaran polis, 'Alana ilk biz giriyoruz. Mira patlayıcı bulduğunda tepki veriyor. Bunun üzerine bomba imha ekiplerimiz de müdahale ediyor. Yaklaşık 10 yıldır birlikte görev yapıyor, birlikte tayin oluyoruz. Her yere birlikte görevlendiriliyoruz. Ondan sonra emekli oluyor. Emekli olunca da birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Şahsi köpeğimiz oluyor. Kimseye veremiyoruz. Görev süresince çok güçlü bir bağ oluyor aramızda. Operasyona gittiğimizde Mira'ya yüzde 100 güveniyoruz.' ifadelerini kullandı.

Uzman köpeklerden Akrep'in idarecisi ise 5 yıl önce Mardin'de göreve başladıklarını bildirdi.

Kentte birçok operasyonda önemli başarılara imza attıklarını, bunda en büyük yardımcılarının uzman köpekler olduğunu aktaran polis memuru, şunları kaydetti:

'Akrep ile çok güzel işler başardık. Ele geçirilen uyuşturucunun ortalama yüzde 60'ında büyük bir başarısı ve katkısı var. Hastalık gibi bir durum yoksa bir noktadaki uyuşturucu maddeyi yüzde 99 oranda tespit etmesi söz konusu.'

Mardin Emniyet Müdürü Hasan Onar ise vatandaşların huzuru ve güvenliği için ekip olarak görevi kesintisiz ve hassasiyetle sürdürdüklerini belirtti.

Kaynak: AA