Ramazan'da İkindi Sohbetleri

Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şubesince düzenlenen 'Ramazanda İkindi Sohbetleri' programına konuşmacı olarak katılan AKÜ İslami İlimler Fakültesinden Araştırma Görevlisi Yasin Akbaş 'Ramazan ve Zikir' başlığında katılımcıları bilgilendirdi.

Taş Medrese'de düzenlenen programın sunumunu Prof. Dr. Mustafa Güler yaparken, programda İslami İlimler Fakültesi’nden Hasan Hüseyin Havuz tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Akbaş, ramazan ayının bir ibadet mevsimi olması yönüyle içerisinde ne tür zikirlerin yer aldığı, Müslüman’ın hayatında ne tür bir öneme sahip konularına yönelik bilgiler verdi.

İbadetlerin çok büyük bir kısmının Peygamber Efendimizden öğrendiğimiz şekilde belli vakit ve mekanlarda yapıldığını belirten Akbaş, 'İbadet için belirlenen o şekli bozamayız. O vakti veya mekanı değiştiremeyiz.' dedi.

'Örneğin hacı olmak için Arife günü Arafat’ta olmak icap eder' diyen Akbaş, şöyle konuştu:

'Namazı kılabilmek için namazın şartlarını yerine getirip, kıbleye doğru yönelip vaktinde kılmak, eda etmek gerekir. Aynı şekilde ramazanda Müslüman'a farz olan orucu sadece ramazan ayında tutabiliriz. Bu vakit, mekan ve şekille ilgili durumlar Hak Teala'nın belirlediği Efendimizin bize öğrettiği, üzerinde bir tasarrufta bulunamayacağımız bize öğretildiği şekli ile yerine getirmemiz gereken ibadetlerdir. Örneğin tavafı saat yönüne yapamayız. Ya da ramazan orucunu Muharrem ayında tutmaya kalkışamayız. Aynı şekilde zekatı verme şartı taşımayan kişiye verdiğimizde zekat ibadetini yapmış olamayız. Buna benzer çok fazla örnek verilebilir.'

Sohbetlere, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da katıldı.

Kaynak: AA