İspanya'da Taksicilerden Büyük Grev

Uber ve Cabify gibi mobil internet uygulamalarıyla ulaşım hizmeti veren şirketlere karşı sınırlama getirilmesini isteyen taksiciler ülke genelinde greve gitti Başkent Madrid'de toplanan binlerce taksici meclise yürüdü.

İspanya'da taksiciler, Uber ve Cabify gibi mobil internet uygulamalarıyla ulaşım hizmeti veren şirketlere karşı yasal sınırlama getirilmesi talebiyle büyük bir grev düzenledi.

Mart ve nisan aylarında yapılan grevleri ülke geneline yayan ve süresini uzatan taksiciler seslerini daha güçlü duyurmaya çalıştı.

Grevler en çok, 24 saat iş bırakma kararının alındığı Barcelona kentini etkilerken özellikle şehir merkezi, tren istasyonları ve havaalanında trafik yoğunluğu yaşandığı bildirildi.

Madrid ve Barcelona'da katılımın yüzde 100'ü bulduğu grev nedeniyle vatandaşların ve turistlerin ciddi ulaşım sorunları yaşadığı, metro ve otobüs duraklarında yığılmalar olduğu görüldü.

06.00-18.00 saatlerinde greve gidilen başkent Madrid, İspanya'daki tüm taksicilerin eylem merkezi oldu. Atocha Tren İstasyonu'nda toplanan binlerce taksici, meclis binasının yakınlarındaki Neptün Meydanı'na yürüdü.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride zaman zaman taşkınlıklar yaşansa da ciddi bir olay çıkmadı.

'Kamu hizmeti olan taksilerin yerini özel ulaştırma modeli alamaz' sloganı atan taksiciler, Uber ve Cabify gibi mobil uygulamalara yasal sınırlama getirilmesini ve bu araçlara verilen 'VTC' olarak bilinen lisansların 30 taksiye 1 VTC şeklinde düzenlenmesi talebini yineledi. Taksiciler ayrıca VTC'lere sağlanan vergi avantajlarının da kaldırılmasını istedi.

İspanya Taksiciler Konfederasyonu Başkanı Julio Sanz, yaptığı açıklamada, 'Madrid'de 2012'de 580 olan VTC lisanslı özel araç sayısı şu anda 2 bin 283. Önceden taksiciler ve özel kiralık araç şöförleri huzur içinde birlikte çalışırdı ama şu anda taksicilerin verdiği hizmeti onlar vermeye başladı ve huzur kalmadı. Çünkü bizde sabit fiyat, tarife var. Biz rekabete açığız ama mevcut yasalarda haksız rekabet var.' ifadelerini kullandı.

İspanya Bayındırlık Bakanlığının verilerine göre mevcut durumda ülkede 64 bin 447 taksi, 5 bin 622 de VTC lisanslı araç bulunuyor. İspanyol hükümeti, taksicilerin eylemlerine rağmen mevcut yasada değişiklik yapmayacağını açıkladı.

Bu arada Belçika, Fransa, İtalya ve Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesinden de araçlarıyla Madrid'e gelen taksiciler İspanyol meslektaşlarına destek verdi.
Kaynak: AA