Filipinler'de Rehin Tutulan Rahibin Videosu Yayımlandı

Terör örgütü DEAŞ bağlantılı militanlarca zorla çekildiği anlaşılan ve internet üzerinden yayımlanan videoda Rahip Suganob, kendilerini esir alan militanların Filipinler yönetiminden kentteki askeri birlikleri çekmesini istediğini söyledi Suganob, kendisiyle birlikte farklı yaşlardan ve meslek gruplarından yaklaşık 200 kişinin daha rehin tutulduğunu belirtti.

Filipinler'de sıkıyönetim ilan edilen Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde rehin alınan Katolik Rahip Teresito Suganob, kendisiyle birlikte aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 200 kişinin esir tutulduğunu söyledi.

Terör örgütü DEAŞ bağlantılı militanlar tarafından zorla çekildiği anlaşılan ve internet üzerinden yayımlanan videoda, Suganob, kendilerini esir alan militanların Filipinler yönetiminden kentteki askeri birlikleri çekmesini istediğini belirtti.

Kısmen yanmış ve enkaza dönmüş binaların önünde görülen Suganob, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye hitap ederek, 'Biz bir kaç yıl daha sizinle yaşamak istiyoruz Sayın Duterte, biliyoruz ki yapabileceğiniz şeyler var.' dedi.

Videoda görülen diğer rehinelerden birinin Mindanao Devlet Üniversitesi profesörü, ikisinin kilise çalışanı ve yedisinin de öğretmen olduğunu vurgulayan Suganob, 'Burada aralarında marangozların, hizmetçilerin, çocukların, gençlerin ve sıradan Hristiyanların bulunduğu yaklaşık 200 kişi rehin tutuluyor.' ifadelerini kullandı.

Marawi Psikoposu Edwin de la Pena, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada videodaki kişinin Suganob olduğunu doğrulayarak, 'Videodaki rehinelerin yaşadığını görmek bu insanların kurtarılmaya değer olduğuna bize umut verdi. Eğer hava saldırıları devam ederse bu insanlar tehlikeye atılır.' şeklinde konuştu.

Filipinler Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla, dün Marawi'nin sadece küçük bir bölümünün, geçen hafta kentte kalkışma gerçekleştiren DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanlarının kontrolü altında olduğunu açıklamıştı.

Ordu yetkilileri, bölgede bir haftadır devam eden çatışmalarda 16'sı sivil yaklaşık 100 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abell, 23 Mayıs'ta resmi ziyaret için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Devlet Başkanı Duterte'nin Marawi'de 'kalkışma olduğu gerekçesiyle' anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Duterte, Maute'nin Marawi'yi kuşatmasının ardından Moskova'daki resmi ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmüştü. Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da ordunun, Marawi'deki bir terörist elebaşına yönelik düzenlediği baskının, militanlar ile askerler arasında çatışma çıkmasına neden olduğunu belirtmişti.

Duterte, cuma günü Marawi yakınlarında Iligan kentinde askeri birliklere hitaben yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerinin izin belgesi olmadan istediği herkesi gözaltına alabileceğini duyurmuştu.

Kentin farklı kesimlerinde dün 16 sivilin cesedi bulunmuştu. Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) Yönetici Sekreteri Laisa Alamia da 200 bin nüfuslu kentin yüzde 90'ının tahliye edildiğini, kentte halen binden fazla sivil bulunduğunu söylemişti.

Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) yönetimine bağlı kriz yönetimi merkezinden yapılan açıklamada, 84 bin 460 kişinin yerinden edildiği bu kişilerin ya bölgede tahsis edilen tahliye merkezlerinde ya da yakın bölgelerdeki akrabalarının evinde kaldığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA