CHP'li Belediye Meclis Üyesinden 'Albatros' Açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Gülsever: '(Albatros Parkı olarak bilinen arsanın satışı) Orası 1979 yılından beri bir yeşil alan değil, park da değil. Orası imarlı bir alan. Yeşil alanın imara açılması konusu da doğru değil. İmarlı bir alan olmasına rağmen bizim tercihimiz, imarlı da olsa yeşil alana dönüştürülmesi doğrultusundadır' 'Biz bu tip bütün alanların yeşil alan kalmasını arzu ediyoruz. Ancak orada birtakım bilgi kirlilikleri var'

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, Büyükçekmece'de Albatros Parkı olarak bilinen arazinin satışına ilişkin, 'Orası 1979 yılından beri bir yeşil alan değil, park da değil. Orası imarlı bir alan. Yeşil alanın imara açılması konusu da doğru değil. İmarlı bir alan olmasına rağmen bizim tercihimiz, imarlı da olsa yeşil alana dönüştürülmesi doğrultusundadır.' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu tarafından, belediyenin Saraçhane'deki binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Gülsever, belediye meclisinde onaylanan raporlara ilişkin bilgi verdi.

Gülsever, bir gazetecinin Albatros Parkı olarak bilinen arazinin satışıyla ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti:

'Albatros'taki alanın satılmasıyla ilgili bölüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin değil, tamamen ilçe belediyesinin kendi uygulamasına ilişkin bir manzume. Biz bu tip bütün alanların yeşil alan kalmasını arzu ediyoruz. Ancak orada birtakım bilgi kirlilikleri var. Bunların incelenmesi gerekiyor. Albatros'a bahse konu olan yer, bir park ya da yeşil alan değil. 1979 senesinde imara açılmış bir alandan bahsediyoruz. 1979 yılında açıldığı zaman o plan, plan notları elimizde var, o planlandığında sınırsız emsal verilen bir yerden bahsediyoruz. Uygulamada isteyenin istediği kadar katlı bir imar uygulaması yapabileceği bir planlama yapılmıştı. Daha sonraki yıllarda, bunun doğru olmadığı, Büyükçekmece Belediyesi tarafından yapılan itirazla o plan 3 emsale düşürülmüş. Sonra bir plan değişikliğiyle de yine Büyükçekmece Belediyesi itirazıyla 1,5 emsale düşürüldü. Planda da 1,5 emsale düşürüldüğünde de yüzde 60'ı turizm alanı ve yüzde 40'ı da konut alanı olarak planlanmış.'

Belediye meclisine geçen yıl yüzde 60 olan turizm alanının yüzde 40, yüzde 40 olan konut alanının da yüzde 60 olarak değiştirilmesi teklifi geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Satış, Büyükçekmece Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Yine söylüyoruz, keşke bunların hepsi olmasa, oralar park alanı ve yeşil alan olarak ilan edilse... Büyükçekmece Belediye Başkanımız da bunun bir ihtiyaçtan dolayı olduğunu ifade etmiştir. 'Burası bir park alanı, yeşil alan değildi, burası zaten imarlı bir alandı. Bu imarlı alanı sattık. O da, Albatros'taki Park alanının bir kenarındaki 30 dönümlük bir arazi. Onun dışındaki zaten park alanı olarak devam ediyor' şeklinde açıklaması var. Bizim de bildiklerimiz bundan ibaret. Orası 1979 yılından beri bir yeşil alan değil, park da değil. Orası imarlı bir alan. Yeşil alanın imara açılması konusu da doğru değil. Bunun hakkını teslim edelim, alan imarlı. İmarlı bir alan olmasına rağmen bizim tercihimiz, imarlı da olsa yeşil alana dönüştürülmesi doğrultusundadır.'

- Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yeni plan

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı yeni plana da değinen Gülsever, şunları kaydetti:

'Bir değerlendirme yapamıyorum. Gece yatıp sabah kalkıp hemen bir plan uygulaması kafalarına esiyor ve getiriyorlar. Ben de bu sabah televizyon kanallarında duydum. Orada bir planlama ve imar hikayesi yaratmak istiyorlar. Orada biliyorsunuz, koru niteliğinde ciddi ağaçların olduğu ada var. Büyük ihtimalle onu da içine alarak yeni bir rant alanı yaratılmaya çalışılabilir diye düşünüyorum. Takipçisi olacağız, detayları kimse bilmiyor. İmar komisyonuna gelmiş böyle bir plan yok. Bakanlık yapmış. Onun detaylarını öğrenmeye çalışacağız.'

Gülsever, Kabataş Martı Projesi'nden bahsederek, bunun tamamına karşı durduklarını ve bununla ilgili itirazları olduğunu bildirdi.

- Galataport Projesi

Galataport Projesi'nin durdurulmasına ilişkin soru üzerine de Gülsever, bu konuyla ilgili ilk proje hayata geçtiği günden itibaren Galataport ve Haliçport'a da karşı çıktıklarını söyledi.

Bu konuda bir dizi toplantılar yaptıklarını ve itirazlarını dile getirdiklerini anlatan Gülsever, şunları söyledi:

'Martı projesinden başlayan Galaport'a doğru gelen Haliçport'la devam eden hikayenin tamamı, bir bütün halindedir. Bize söylenen, Haliç'teki Unkapanı Köprüsü'nün kaldırılıp onun denizin altına sokulması müjdesi verildi. O tamamen Galataport ve Haliçport Projesi'nin devamı olarak nitelendiriliyor. Üsküdar'dan Kabataş'a geçecek yaya yürüyüşüyle ilgili, bütün bunların hepsi Galataport ve Haliçport hikayesini daha cazip hale getirmek ve oradaki uygulamayı yapacak birtakım firmalara özellikler tanımak ve cazibesini arttırmak amacıyla yapılan işlerdir. Bunlar bilerek ve isteyerek planlanıyor. Dolayısıyla buradaki itirazımız devam ediyor. Yargıya başvurmuştuk sonuna kadar takipçisi olacağız bunun da.'

Gülsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Avcılar halkına verdiği sözü tutmadığını savunarak, Avcılar ilçesinin Merkez, Ambarlı, Cihangir, Denizköşkler, Mustafa Kemal Paşa, Gümüşpala ve Üniversite mahalleleri ile ilgili 1/1000'lik imar plan notlarının teknik değil, tamamen kişisel ve siyasi gerekçelerle belediye meclisinden geçirilmediğini ve Avcılar halkının cezalandırılmak istendiğini ileri sürdü.

CHP Grubu olarak Avcılar halkının yanında yer almaya devam edeceklerini dile getiren Gülsever, 'AK Parti'nin engellediği plan notlarının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edilmesi için mücadele edeceğiz.' dedi.
Kaynak: AA