Yenilikçi Gıda Projeleri Ödüllendirildi

EİB tarafından 'Fikrini geleceğe taşı' sloganıyla düzenlenen 5. Gıda ArGe Proje Pazarı'nda ödül alan bilimsel çalışmalar açıklandı TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu: 'Dünyada artık fiyat rekabeti yerine tasarım ve marka rekabeti öne çıkmaya başladı'

Ege İhracatçı Birliklerince (EİB), gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracatçılarla buluşması ve katma değerli üretimin artırılması amacıyla düzenlenen 5. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda ödüle layık görülen projeler belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, TİM ve Ekonomi Bakanlığının desteğiyle bir otelde gerçekleştirilen ödül töreninde, dünya pazarlarında rekabetin giderek arttığını söyledi.

Son dönemde tüketici eğilimlerinin farklılaştığını aktaran Çıkrıkçıoğlu şöyle konuştu:

'Dünyada artık fiyat rekabeti yerine tasarım ve marka rekabeti öne çıkmaya başladı. İhracat yapmanın giderek daha da zorlaştığı bir dönemdeyiz. Bu koşullarda yapmamız gereken, katma değerli üretimi artırmak. Bu kolay olmayacak. Bir zihniyet devrimi yapmamız gerekiyor. Üretimden, tasarıma, satın almadan, ambalajlamaya, yüksek verimde işleyen süreçler tasarlamamız gerekiyor.'

Etkinliğin yürütme kurulu başkanı Rıza Seyyar ise Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların üretimde birim maliyeti düşürdüğünü ve kaliteyi de artırdığına işaret etti.

Konuşmaların ardından 5 kategoride dereceye giren projelere ödülleri verildi.

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracatçıyla buluşması ve katma değerli üretimin artırılması amacıyla 'Fikrini geleceğe taşı' sloganıyla gerçekleştirilen yarışmanın 'araştırıcı' kategorisinde Ege Üniversitesinden Filiz İçier'in proje yöneticisi olduğu ekibin 'Vakum Altında Ohmik Evaporasyon İşlemi ile Meyve Sularının Konsantre Edilmesi' isimli projesi birinci oldu.

'Lisans' kategorisinde birinciliği Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Berkay Berk ve ekibinin 'Glutensiz Ürünler İçin Yeni Bir Glutensi Ağ Formülasyonu' isimli projesi kazandı.

'Lise' kategorisinde ise Çakabey Okulları öğrencileri Anıl Ertekin ve Mert Asal, 'İçme Suyunda Patojenlerin Hızlı Tayini İçin Nanoplazmonik Mikroakışkan Çip Platformu' isimli projesi birincilik elde etti.

'Gelenekten Geleceğe Ürün Tasarımı' isimli özel kategori ödülü de Ege Üniversitesinden proje yöneticiliğini Ecem Akan'ın yaptığı grup 'Sebzeli Fermente İçecek Üretiminde Su Kefiri Kullanımı' isimli projeye verildi.

'Gıdalarda Yeşil Üretim Uygulamaları' özel kategorisi ödülü 'Kolon Kanserinden Koruyucu, Laktobasil Kaynaklı Ekzopolisakkaritlerden Fonksiyonel Gıda Geliştirilmesi' adlı proje ile Gazi Üniversitesinden Belma Aslım ve Ümmügülsüm Tükenmez'den oluşan ekibin oldu.

Kaynak: AA