TİKA'dan Filistin'de Ailelere Arıcılık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Filistin’de yetim, dul, şehit ve esir aileleri arasından 14 ihtiyaç sahibi aileye arı kovanı ve teknik donanım desteğinde bulunuldu.

TİKA'dan Filistin'de Ailelere Arıcılık Desteği
Filistin topraklarında yer şekillerinin gösterdiği büyük farklılık, iklim ve bitki örtüsünün kısa mesafelerde büyük çeşitlilik göstermesine ve arıcılığın geleneksel tarım faaliyetlerinden biri olmasına sebep olmuş durumda. Son yıllarda artan nüfus yoğunluğu, hava kirliliği, değişen iklim koşulları üretim donanımları ve tekniklerinde modernizasyonun sağlanamaması ve işgal koşulları nedeniyle arıcılık faaliyetlerinin miktarı ve kalitesinde büyük düşüş yaşandı.

Filistin topraklarında 80 bin kovan ile 2 bine yakın çiftçi arıcılık işi ile uğraşmakta olup, 2015 yılında yukarıda bahsedilen olumsuz koşullar nedeni ile kovan başına üretim 11 kg seviyesine düşmüş durumda. Filistinli ihtiyaç sahibi ailelere arı kovanı ve teknik donanım temini projesi ile düşen üretim miktarının kovan başına 20 kg’ e ulaşacağı, çiftçi başına üretim verimliliğini sağlamak adına her bir aileye dağıtılacak 10 adet kovanın ailelere ekonomik anlamda önemli katkıda bulunacağı ifade edildi.

Filistin Tarım Bakanlığı Arıcılık Daire Başkanlığı iş birliğinde yapılan çalışmaları takiben TİKA Filistin Program Koordinasyon Ofisi, Filistin genelinde başka geçim kaynağı olmayan yetim, dul, şehit ve esir aileler için onar adet arı kovanı ve teknik donanım desteğinde bulundu. Söz konusu proje, sadece ihtiyaç sahibi 14 aileye geçim kaynağı olmakla kalmayıp bölgede yaşanan yoksulluğun azalması ve arıcılık alanının gelişmesine de katkı sağlayacak.
Kaynak: İHA