Hayvanlar İçin 'Güneş Enerjili İçmesuyu Projesi'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, tarım ve hayvancılığın yapıldığı ilçelerde yürüttüğü, 'Merada Güneş Enerjili Hayvan İçmesuyu Tesisi' projesiyle küçükbaş hayvanların verimlilik oranını arttırıyor.

Ortalama maliyeti 80-100 bin lira arasında değişen proje kapsamında bugüne kadar 5 tesis yapan belediye son olarak Yavuzeli ilçesine bağlı Süleymanobası köyünde yaptırılan tesisi hizmete açtı.

Tesisin açılışı için merada çiftçilerle bir araya gelen Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu köylerin ortak noktasında sondajla su çıkardıklarını ve bunu bir depoya verdiklerini, bunu da yaparken güneş enerjisini kullandıklarını söyledi.

Sistem sayesinde meralarda otlayan hayvanların temiz suya kavuştuklarını anlatan Yılmaz, 'Bu sistemle çiftçilerimiz elektrik faturası ödemeden sulama işini çözmüş oluyorlar. Bugün burada 60 metrelik bir kuyudan suyu depoya çıkardık. Daha sonra da yalaklara vererek küçükbaş hayvanların sulanmasını sağladık. Bu tesisimizden yaklaşık 2 bin 500 - 3 bin civarında küçükbaş hayvan yararlanıyor. 5 köyün hayvanları bu tesislerden istifade edecekler.' dedi.

Yılmaz son olarak 'Sağlıklı su içen, doğal merada beslenen hayvanların hem et kalitesi artacak hem de süt verimi. Çiftçilerimizin de hayvansal gelirler artmış olacak.' diye konuştu.

Kaynak: AA